Спостерігачі ОБСЄ виявили біля Мирного десятки танків, гаубиць і БМП бойовиків

28 вересня 12:55

Заряджене важке озброєння знаходиться у 30 км від лінії зіткнення і п'яти км від лінії розмежування.

 

Важке озброєння в Донбасі не відводиться від лінії розмежування, за тиждень в зоні проведення антитерористичної операції спостерігачі ОБСЄ зафіксували 69 таких випадків, повідомив заступник голови Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ Олександ Хуг.

Так, минулої п'ятниці, 22 вересня, співробітники Місії за допомогою безпілотних літальних апаратів виявили у бойовиків терористичної організації "ЛНР" цілий склад важкого озброєння.

"22 вересня за допомогою БПЛА біля окупованого "ЛНР" Мирного ми зафіксували 30 танків, сім самохідних гаубиць, шість буксируваних гаубиць, дев'ять мінометів, шесть протитанкових гармат, 56 БМП, шість вантажівок із зенітною установкою, 14 бронетранспортерів, три броньовані ремонтно-евакуаційні машини, три машини для розмінування", - розповів заступник голови СММ ОБСЄ.

При цьому переважна більшість озброєння була заряджена, що, на думку спостерігачів, свідчить про бойову готовність.

"Це все озброєння і техніка знаходяться лише у п'яти км від лінії відведення і у 30 км від лінії зіткнення", - додав Хуг.

За словами Хуга, всього за тиждень в Донбасі було зафіксовано 283 випадки порушень режиму відведення важкого озброєння (крім порушень на лінії розмежування).

"За тиждень ми зафіксували 69 випадків розміщення озброєння на лінії розмежування на порушення домовленостей. 14 випадків - на підконтрольних Києву територіях і 55 - на непідконтрольній", - підкреслив він на брифінгу в Києві у четвер, 28 вересня.

Нагадаємо, на початку липня спостерігачі ОБСЄ виявили на окупованій території Донецької області шість невідведених гаубиць "Гвоздика".

Тристороння контактна група з врегулювання ситуації в Донбасі (ТКГ) домовилась про так зване "шкільне перемир'я", яке почалось 25 серпня. Режим припинення вогню у зв'язку з початком навчального року став вже 11-м з початку війни в Донбасі. Окупанти порушили його у перший же день.