СБУшники вимагали від журналістів проекту "Схеми" зізнатися в шпигунстві

02 жовтня 12:00

Журналісти працюють над проектом про люксові автомобілі спіробітників СБУ.

 

Сьогодні співробітники Служби безпеки України затримали журналіста програми "Схеми" Михайла Ткача і оператора Кирила Лазаревича. Про це повідомив Ткач на своїй сторінці в Facebook.

За словами Ткача, він і оператор були затримані під час зйомки будівлі управління СБУ за адресою Аскольдовский провулок, 3 у присутності прес-секретаря відомства.

Незважаючи на те, що журналісти пред'явили посвідчення, співробітники СБУ їх "заламали" і пошкодили камеру.

В будівлі управління СБУ, за словами Ткача, співробітники спецслужби вимагали від журналістів "зізнатися в шпигунстві".

Только что на нас напали сотрудники сбу прямо под воротами по адресу Аскольдов переулок 3. Мы стояли с пресс-службой с удостоверением в руках. Поламали камеру. Заломали. Сказали сознаваться в шпионаже.

Posted by Михаил Ткач on 1 жовтня 2015 р.

Інформацію про затримання журналістів програми "Схеми" потвердила на своїй сторінці у Facebook їх колега Наталія Седлецька. За її словами, Михайло Ткач готує сюжет про дорогі автомобілях, на яких пересуваються співробітники спецслужби.

Щойно журналіст програми Схеми Михаил Ткач та оператор Кирило Лазаревич בן ציון під час виконання журналістських повнова...

Posted by Natalie Sedletska on 1 жовтня 2015 р.

Журналіст проекту "Слідство. Інфо" Дмитро Гнап підтвердив інформацію про затримання Ткача, а також повідомив, що журналістів вже відпустили, але відеокамеру не повернули.

"Щойно зв'язався з Михайлом Ткачем. Він каже: "Ми знімали адмінбудинок СБУ у присутності представниці прес-служби СБУ. Підійшли двоє невідомих у костюмах. Ми представилися, показали їм посвідчення. Незважаючи на це, нас скрутили, відібрали камеру... Потім потягли в будівлю. Там обшукали. Дали лист, ручку, вимагали зізнатися в шпигунстві", − Гнап написав на своїй сторінці в соціальній мережі.

СБУшники напали на наших колег з програми "Схеми". Забрали і зламали камеру. Потім, затримали, відвели в будівлю СБУ на ...

Posted by Дмитро Гнап on 2 жовтня 2015 р.

Журналісти програми "Схеми" викликали поліцію на місце події і написали заяву про перешкоджання журналістській діяльності.

Приехала полиция

Posted by Михаил Ткач on 2 жовтня 2015 р.

Народний депутат Сергій Лещенко, дізнавшись про цей інцидент, зв'язався з главою СБУ Василем Грицаком. Керівник відомства пообіцяв сьогодні ввечері зустрітися з журналістами для того, щоб зам'яти інцидент". За словами Лещенка, Грицак збирається провести службове розслідування цієї події.

Коли почув про цей інцидент, зв'язався з керівником СБУ. Василь Грицак запросив Михаил Ткач сьогодні в другій половині д...

Posted by Сергій Лещенко on 2 жовтня 2015 р.

СБУ, в свою чергу, підтвердила факт проведення службового розслідування інциденту. Втім, за версією служби безпеки, журналістів ніхто не затримував. Їм запропонували пройти у приміщення громадської приймальні для з'ясування особи. Після того, як журналісти продемонстрували свої посвідчення, питання було улагоджене, - повідомляє прес-служба відомства.

Голова #СБУ Василь Грицак призначив службове розслідування стосовно інциденту, що трапився біля Головного управління СБ ...

Posted by Служба безпеки України on 2 жовтня 2015 р.

Раніше журналісти проекту "Схеми" опублікували інформацію про операціях членів сім'ї колишнього очільника СБУ Валентина Наливайченка з елітною нерухомістю та валютними рахунками в офшорах. В результаті журналістського розслідування з'ясувалося, що в той час, коли Наливайченко очолював спецслужбу, його дружина і дочка отримали 5 земельних ділянок в подарунок загальною площею понад 2 гектари. Цю землю їм подарували батьки дружини екс-глави СБУ. Самі вони отримали ділянки за заниженою ціною ще за часів екс-президента Ющенка, коли Наливайченко вперше очолив відомство.

Більш того, ще в 2010 році дружина Наливайченко отримала в подарунок квартиру площею майже 400 квадратних метрів в елітному київському комплексі "Альпійський", де вартість одного квадратного метра становить близько 3000 доларів. Загальна вартість подарованої квартири становить понад 1 млн доларів, підрахували журналісти.

Сам Наливайченко заперечує наявність будь-яких дорогих подарунків у вигляді нерухомості.