Співробітники ФСБ продовжують тиснути на військовополонених українських моряків - Полозов

28 грудня 18:54

Ще більше посилиться тиск може під час новорічних свят.

 

Співробітники ФСБ РФ продовжують чинити тиск на військовополонених українських моряків, яких зараз незаконно утримують у російській в'язниці. Про це повідомив адвокат Микола Полозов, який координує роботу команди адвокатів захоплених українців. За його словами, українським морякам для проведення внепроцессуальных бесід без присутності адвокатів направляють оперативних працівників, які повинні схилити військовополонених до визнання вини у вчиненні кримінального злочину, самообмови, або обмови когось з їхніх товаришів.

Полозов зазначив, що всім військовополоненим морякам адвокатами були роз'яснені неприпустимість та незаконність подібних дій з боку органів ФСБ. Кожному морякові адвокат повідомив про алгоритм дій, у разі здійснення подібної провокації щодо нього.

"Окремо були проговорені і такі оперативні заходи як "внутрішньокамерна розробка", коли в ролі оперативника виступає співкамерник - інший в'язень. За фактами незаконного тиску на військовополонених моряків, адвокатами нашої команди готуються адвокатські запити в СІЗО і відповідні скарги", - додав адвокат.

Він також зазначив, що не виключено, що в період тривалих новорічних свят, коли СІЗО буде закрите на вхід для адвокатів і не буде здійснюватися проведення слідчих дій з моряками, дані обставини будуть використовуватися органами ФСБ для подальшого тиску на військовополонених.

Зазначимо, що 24 українських моряків, яких незаконно утримують у СІЗО Москви, зажадали вважати себе військовополоненими і ставитися до них згідно з нормами Женевської конвенції.

Читайте також: Українські моряки зірвали плани Москви, зажадавши визнати себе військовополоненими - Полозов

Нагадаємо, 25 листопада російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, що прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення отримали кілька моряків, в полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

Росія в порушення норм міжнародного права не визнає захоплених українців військовополоненими, підконтрольні окупантові "суди" Сімферополя та Керчі на два місяці заарештували їх за звинуваченням у нібито "незаконному перетині кордону групою осіб".

Пізніше українських моряків вивезли до Москву зараз більшість з них тримають у СІЗО "Лефортово". Поранених українських полонених перевезли до лікарні "Матроської тиші".

Україна вказала на незаконність захоплення кораблів і "судів" над моряками, підкресливши, що перехід у Маріуполь здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Позицію країни поділяють західні партнери, включаючи держави "Великої сімки".

17 грудня Генасамблея ООН прийняла резолюцію, яка засуджує мілітаризацію окупованого Криму і дії РФ в акваторії Чорного і Азовського морів.

Докладніше читайте в матеріалі Олександра Чалого й Олександра Малиновського "Визволення українських військових моряків: окремі міжнародно-правові аспекти" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".