Співробітник ГУР Міноборони, що загинув від теракту, збирав докази агресії РФ проти України - ЗМІ

27 червня 17:32

Зібрані Шаповалом матеріали дозволили Україні обґрунтувати свою позицію в Гаазі про причетність Росії до збройної агресії.

 

Співробітник ГУР Міноборони Максим Шаповал, що загинув при підриві автомобіля у Києві був командиром підрозділу глибинної розвідки і відповідав за збір доказів причетності Росії до збройної агресії проти України. Про це повідомляє "Лівий берег" з посиланням на джерело в правоохоронних органах.

"Це завдяки йому (Шаповалу) Україна обґрунтувала свою позицію в Гаазі про причетність Росії до збройної агресії, а перед цим надала всі такі задокументовані факти дипломатичними каналами та каналами обміну розвідувальною інформацією з розвідувальними органами союзників", - зазначив співрозмовник видання.

Джерело вказало, що Максим Шаповал безпосередньо брав участь не лише в плануванні, але й у проведенні розвідувальних рейдів в глибокий тил окупованих територій.

"Унікальність розвідувальних операцій полягала в тому, що застосовувалися засоби документування російських окупаційних військ, їх переміщень, наявності сучасних зразків систем РЕБ та засобів ураження. В тому числі в такому вигляді, щоб це могло слугувати беззаперечним доказом збройної агресії Росії проти України, особливо в застосуванні штатних БТРГ і новітніх систем ураження, які виробляються лише в Росії", – зазначив він.

Окремі розвідувальні операції, за словами джерела, стосувалися своєчасного оповіщення про розгортання російської артилерії, у тому числі далекобійної, що значно знижувало втрати серед українських військових і мирного населення.

"Максима знищили вороги демонстративно, в тому числі як елемент залякування і як елемент інформаційної операції з дискредитації найвідданіших синів України", - сказав співрозмовник журналістів.

Нагадаємо, у Солом'янському районі Києва 27 червня вибухнув автомобіль Mercedes, в результаті інциденту загинув водій. Пізніше з'ясувалося, що загинув військовослужбовець Міністерства оборони України Максим Шаповал.

Наголошується, що керував загиблий спецназом Головного управління розвідки Міноборони.