Сьогодні в Україні вшановують пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня 10:33

Цілий народ було депортовано за межі півострова та оголошено ворогом.

 

День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу та День боротьби за права кримськотатарського народу згадують сьогодні в Україні. Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о 3 годині ранку й тривала до початку червня. Проте, перша і найбільша хвиля завершилася до 20 травня. Майже двісті тисяч осіб було депортовано з Криму за наказом Сталіна, близько восьми тисяч загинуло під час перевезення, а ще десятки тисяч кримських татар померли у вигнанні через нелюдські умови життя протягом кількох років після депортації.

Офіційною підставою для депортації стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 "Про кримських татар" від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами. На цій підставі був здійснений акт геноциду, про що свідчать звинувачення цілого народу в державній зраді та застосування принципу колективної відповідальності.

За офіційними даними з Криму було депортовано 183 144 тисячі кримських татар; за джерелами кримських татар – 228 500, з яких упродовж лише першого півтора року померло близько 110 тисяч осіб. В каральній операції брали участь 32 тисячі співробітників НКВС. Людям на збори давалося від декількох хвилин до півгодини, з собою дозволялося взяти особисті речі, провізію, посуд та побутовий інвентар

Після цього на півострові було перейменовано всі населені пункти, щоб стерти пам'ять про кримських татар на півострові.

Переважна частина депортованих була направлена на спецпоселення до Узбекистану, частина – до ГУЛАГу, а ще частина – для поповнення спецконтингенту для Московського вугільного басейну.

Масове повернення на батьківщину кримських татар почалося лише наприкінці 80-х років.

"Сьогодні українці і кримські татари знову розділяють спільну долю, відчуваючи на собі результати "братньої любові" сусіднього народу. Тисячі українців убито на Сході, мільйони були змушені покинути свої домівки, рятуючись від ворожої агресії. Тисячі кримських татар знову були змушені залишити власну землю, рятуючись від переслідувань окупаційного режиму. І ми, як ніколи раніше, знаємо, що лише разом ми можемо вистояти у цій боротьбі. І лише разом ми переможемо. Українці та кримські татари мають спільну історію, спільне сьогодення і спільне велике майбутнє на материковій Україні та у звільненому від окупантів Криму", - написав прем'єр-міністр Володимир Гройсман у своєму зверненні в день пам'яті.

У свою чергу президент Петро Порошенко зазначив, що Росія понесе відповідальність за дійсну окупацію Кримського півострова і утиски прав кримських татар сьогодні.

"Біль кримськотатарського народу – це наш спільний біль. Біль десятків тисяч кримських татар, які ніколи так і не повернулися до рідного Криму. Ми ніколи не забудемо цинічного злочину радянського режиму, злочину проти цілого народу, проти усього людства. Впевнений, що й сучасні злочинці понесуть покарання за окупацію Кримського півострова, і український Крим знову стане вільним", - зазначив Порошенко.

Україна звернулася до Міжнародного суду ООН з проханням дати роз'яснення щодо свого рішення зобов'язати Росію відновити діяльність Меджлісу. Відповідну ноту передав секретарю МС ООН Філіпу Кувреру посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов.

Нагадаємо, що в рамках процесу "Україна проти Росії" Київ звинувачує Москву в порушенні Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Рік тому, МС ООН ухвалила рішення про тимчасові заходи, в якому фактично визнав Меджліс легітимним представником кримських татар. Однак, незважаючи на рішення суду, Росія так і не відновила діяльність цього представницького органу. При цьому за останній рік Україна двічі зверталася до Росії з вимогою скасувати свою заборону.