Сьогодні в Україні День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни

22 червня 10:14

22 червня 1941 року розпочалася німецько-радянська війна.

 

В Україні відзначають День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни. 22 червня - день початку німецько-радянської війни 1941-1945 років. Бої між Німеччиною та СРСР стали одними з наймасштабніших у військовій історії минулого століття.

Протистояння між воюючими сторонами на території України не припинялося протягом 40 місяців, зокрема на 35 місяців припадають активні бої. За цей час провели 29 із 76 стратегічних наступальних операцій, під час яких знищили понад 60% Вермахту, пише "Укрінформ".

За різними оцінками, в Україні загинуло від 8 до 10 мільйонів чоловік (цивільних близько 5 млн), 2,2 мільйона вивезли на примусові роботи до Німеччини, ще 10 млн людей втратили притулок. Були знищені понад 700 міст і селищ, майже 30 тисяч сіл.

Обидва тоталітарні режими під час цієї війни скалічили долі українців. Нацисти на окупованих територіях влаштували Голокост, розстріли мирного населення, табори смерті, спалення сіл. Комуністи розстрілювали політв'язнів у Західній Україні у червні-липні 1941 року, знищили центр Києва восени 1941 року, підірвали ДніпроГЕС, депортували кримських татар, примусово виселяли українців з їхніх етнічних земель.

Детальніше про жахи та страждання, які принесла Друга світова війна, зокрема й українцям, читайте в матеріалі Євгена Руднєва "Стара табірна миска" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".