Сьогодні в повному обсязі запрацювала система фіксації біометричних даних росіян

01 сiчня 11:21

З початку доби, 1 січня, за системою фіксації біометричних даних прикордонники оформили близько 500 громадян Росії.

 

В Україні у пунктах пропуску на державному кордоні з 1 січня в повному обсязі запрацювала система фіксації біометричних даних іноземців та осіб без громадянства, повідомляє прес-центр ДПСУ.

"Запуск системи фіксації біометричних даних - це ще один крок до поліпшення безпекової складової при перетині кордону та вдосконаленні системи прикордонного контролю. Адже головна її мета - забезпечення національної безпеки країни, посилення контролю за в'їздом і виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, додержанням ними правил перебування на території нашої держави", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що співробітники Держприкордонслужби фіксують відбитки п'яти пальців правої руки. Обов'язкову фіксацію біометричних даних застосовують у відповідності з визначеним МЗС переліком 70 країн, зокрема РФ, віднесених до категорії ризику. Інші іноземці - за результатами аналізу та оцінки ризиків.

При повторному перетині кордону здійснюватиметься процес ідентифікації особистості. При цьому інспектор буде бачити чи здавала людина свої біометричні дані та буде їх перевіряти. У разі розбіжності даних людину направлять на додатковий контроль для з'ясування обставин.

Звільняються від фіксації біометричних даних глави держав і урядів зарубіжних країн, члени парламентських та урядових делегацій, особи до 18-річного віку, круїзні туристи, члени екіпажів транспортних засобів, дипломатичний персонал, а також посадові особи міжнародних організацій.

Вказується, що під час паспортного контролю інспектори здійснюють перевірку документів іноземців, у тому числі по базах Інтерполу. Далі відбувається зчитування інформації (відбитки пальців) за допомогою рідерів, яка надходить до підсистеми обробки біометричних даних відомства. З міжвідомчої інформаційно-телекомунікаційної системи "Аркан" вона надходить до Національної системи біометричної верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства Державної міграційної служби.

Для створення цієї системи були технічно дообладнані 157 пунктів пропуску та три КПВВ на адмінмежі з анексованим Кримом. Для цього Держприкордонслужбі виділи 300 млн гривень.

Всього з початку доби, 1 січня, за системою фіксації біометричних даних іноземців та осіб без громадянства прикордонники оформили понад 2700 осіб, близько 500 з них - громадяни Росії.

Як повідомлялося, у Державній прикордонній службі України вранці 27 грудня приступили до тестування мобільних комплексів біометричного контролю на кордоні з Російською Федерацією.

Біометричний контроль у тестовому режимі запрацював в основних пунктах пропуску на російсько-українському кордоні.

Введення біометричного контролю на держкордоні з РФ буде сприяти зміцненню національної безпеки України та ускладнить роботу російських спецслужб, хоч і викличе деякі складнощі при перетині кордону, заявив голова Служби безпеки України Василь Грицак.