Сьогодні в Гаазі відбудуться перші судові слухання щодо захоплення Росією кораблів ВМСУ

21 листопада 10:08

Після слухань у Міжнародному трибуналі ООН з морського права Зеркаль планує піти у відставку.

 

У четвер, 21 вересня, в Гаазі відбудуться перші слухання в Міжнародному трибуналі ООН з морського права у справі "Україна проти Росії". Справа стосується порушення імунітету український кораблів ВМС "Нікополь", "Бердянськ" та "Яни Капу" і 24 членів їх екіпажів.

Як зазначала заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль перші слухання будуть процесуальними. За словами Зеркаль, після цих слухань вона подасть у відставку.

Як повідомлялося, 18 листопада Росія повернула Україні захоплені у 2018 році кораблі ВМС. 20 листопада кораблі прибули до порту Очакова. При цьому в Москві продовжують стверджувати, що повернення кораблів не пов'язано з рішенням Міжнародного трибуналу ООН з морського права, а є нібито "жестом доброї волі".

Міністр оборони України Андрій Загороднюк заявив, що сприймає повернення кораблів як виконання рішення трибуналу.

Судна майже рік простояли в порту окупованої Керчі, перед виведенням на них проводилися ремонтні роботи. Намагаючись приховати докази минулорічної агресії, росіяни, зокрема, ліквідували пробоїну на борту катера "Бердянськ".

Читайте також: Україна буде вимагати від Росії повернути все зняте з українських кораблів – Зеленський

25 листопада 2018 року російські спецпризначенці атакували та захопили два катери та рейдовий буксир ВМС України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Внаслідок атаки поранення отримали троє моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовця.

Атака в районі Керченської протоки стала першою відкритою агресією РФ проти України з 2014 року. Росія відмовилася визнати захоплених моряків військовополоненими, слідчі ФСБ фабрикували проти них справу за "порушення кордону". 25 травня Міжнародний трибунал ООН ухвалив рішення, яким зобов'язав РФ негайно звільнити моряків і повернути кораблі ВМСУ.

У червні Росія відзвітувала трибуналу про виконання вимоги, однак українців утримували у СІЗО "Лефортове" (Москва) до 7 вересня. Саме тоді відбувся обмін утримуваними особами між Україною та РФ, у результаті якого 24 моряки і повернулися додому.