Сьогодні Україна вшановує пам'ять журналіста Георгія Гонгадзе

16 вересня 17:16

Громадські активісти та журналісти вчергове закликали владу знайти та притягнути до відповідальності замовників вбивства.

 

В Україні 16 вересня вшановують пам'ять українського журналіста Георгія Гонгадзе, який зник у цей день 18 років тому. Українські журналісти і правозахисники звернулись до влади з вимогою знайти та притягнути до відповідальності винних у вбивстві Гонгадзе та інших журналістів. Зокрема, Павла Шеремета, який загинув два роки тому – 20 липня 2016 року.

"Щороку 16 вересня, вже 18-й рік поспіль, ми, журналісти і правозахисники, звертаємося до українських високопосадовців з тими ж словами – розслідуйте, нарешті, до кінця вбивство журналіста Георгія Гонгадзе", - йдеться у спільній заяві.

Журналісти та правозахисники обурені щорічними обіцянками можновладців, адже знайти та притягнути до відповідальності замовників "обіцяли усі президенти та усі глави МВС та ГПУ".

"Нас, представників українських медійних, правозахисних організацій та журналістської спільноти, обурюють постійні пусті обіцянки і ми вимагаємо у президента України, прем'єр-міністра, міністра внутрішніх справ та генпрокурора завершити розслідування, і назвати, нарешті, замовників вбивства нашого колеги", – цитує вимоги активістів "Радіо Свобода".

Вони також зажадали оперативного розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета. "Ми хочемо почути публічний звіт влади про перебіг цих розслідувань, і чекаємо якнайшвидшого їхнього завершення та покарання винних", – зазначають журналісти та правозахисники.

Підписантами спільної заяви стали Інститут масової інформації, "Детектор медіа", Center for Civil Liberties, Центр інформації про права людини, Інститут демократії імені Пилипа Орлика, Донецький інститут інформації та Лабораторія цифрової безпеки.

Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області знайшли обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. У 2009 році виявили останки черепа, які належали зниклому журналісту, його поховали лише 22 березня 2016 року.

У січні поточного року суд перерахував колишньому генералові МВС Олексію Пукачу термін ув'язнення за "законом Савченко" (один день попереднього ув'язнення - за два дні у строк основного покарання) за вбивство журналіста Гонгадзе. Після відбуття 20 років покарання він зможе подати клопотання про помилування.

Ані Пукач, ані родина Гонгадзе з вироком не згодні. Мирослава Гонгадзе зазначила, що неназваними і непокараними досі залишаються головні винуватці смерті її чоловіка - замовники вбивства.

У березні 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох екс-співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС - Валерія Костенка, Олександра Поповича і Миколу Протасова (помер у колонії наприкінці 2015-го), їм призначили покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 12 до 13 років. У лютому 2015 року генеральний прокурор Віктор Шокін відновив досудове розслідування справи.

На суді генерал Пукач натякав, що мотиви для вбивства журналіста були у екс-президента Леоніда Кучми та голови його адміністрації Володимира Литвина. Проте насправді у вбивстві Гонгадзе були зацікавлені спецслужби РФ – у Кремлі були незадоволені зміною курсу України з проросійського на прозахідний.