Сьогодні Україна вшановує пам'ять жертв Голодомору 1932-1933 років

26 листопада 11:05

У Києві та інших містах України відбудуться жалобні заходи вшанування пам'яті жертв геноциду українського народу.

 

У цьому році виповнюється 84-я річниця організованого комуністичною владою колишнього СРСР геноциду українського народу – Голодомору 1932-1933 років, який забрав життя більше чотирьох мільйонів чоловік, або 13% усього населення України.

В пікові місяці Голодомору кожну хвилину в Україні вмирали 24 людини, щогодини – 1 тисяча 440, щодоби – 34 тисячі 560. Таким чином загинули 4,5 мільйона українців, передає УНІАН.

Сьогодні, 26 листопада, в Києві і інших містах України відбудуться жалобні заходи вшанування пам'яті жертв геноциду українського народу. Світовий конгрес українців у ці тижні організовує вшанування пам'яті в 32-х країнах світу.

О 16:00 разом з загальнонаціональною хвилиною мовчання відбудеться традиційна громадська акція "Запали свічку пам'яті". Кожен громадянин може запалити свічку і поставити її на підвіконні, вшанувавши таким чином пам'ять мільйонів українців, які були вбиті голодом в Україні.

Читайте також: Парламент Ізраїлю розгляне визнання Голодомору геноцидом українців

Раніше повідомлялося, що акція, присвячена пам'яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років, почалася 20 листопада біля Тріумфальної арки на площі Шарля де Голля в столиці Франції.

Детальніше про підрахунок кількості жертв Голодомору читайте у статті Наталії Левчук "Кількість втрат від Голодомору: наука чи ідеологія?" у випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".

Як писало DT.UA, враховуючи масштаби цих втрат, слід говорити принаймні про шість ознак злочинних дій більшовицької влади, які підпадають під Конвенцію ООН про геноцид.