Сьогодні День кримського супротиву російській окупації

26 лютого 10:51

Шість років тому, з ініціативи Меджліса під Верховну Раду Криму вийшов багатотисячний мітинг противників окупації.

 

В Україні 26 лютого відзначають День кримського спротиву російській окупації. Саме в цей день шість років тому в Сімферополі кримські татари та проукраїнські активісти вийшли на багатотисячний мітинг на підтримку територіальної цілісності України, а також проти скликання позачергової сесії Верховної Ради Криму. Кримчани вийшли на мітинг з ініціативи Меджлісу.

На противагу громадянам, які виступили проти анексії Криму, у той же день під Верховну Раду півострова "Русское единство" стягнуло власний мітинг, яким керував соратник окупантів Сергій Аксьонов. При цьому, за даними прокуратури АР Крим (Київ) у проросійському мітингу брали участь військові РФ, переодягнені у цивільне.

У сутичках, які виникли між проукраїнськими активістами та поплічниками окупантів, загинули дві людини, ще кілька десятків постраждали. Після анексії Криму Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу, так звану "справу 26 лютого", та почали переслідувати Ахтема Чийгоза, Мустафу Дегерменджі, Алі Асанова та інших кримськотатарських активістів.

Наступного дня, 27 лютого, Верховну Раду Криму та Раду міністрів захопили озброєні люди. Над будівлями підняли російський триколор.

У лютому 2014 року на території Кримського півострова з'явилися "зелені чоловічки" - військові без розпізнавальних знаків, які захопили адмінбудівлі. У Росії заперечували звинувачення України в тому, що це кадрові військові РФ. У березні Росія анексувала Крим після фіктивного "референдуму". Після президент РФ Володимир Путін заявив про те, що "Росія ніколи не заперечувала", що "зелені чоловічки" були частиною спецоперації по окупації українського півострова. Потім Міноборони Росії заснувало медаль "За повернення Криму", датовану 20 лютого 2014 року. Росія систематично порушує права людини в Криму. Днем анексії Криму вважається 20 лютого.