Собор ієрархів Грецької церкви визнав автокефалію ПЦУ

12 жовтня 15:23

Церква Греції першою визнала Православну церкву України.

 

Позачерговий Собор ієрархів Елладської (Грецької) православної церкви визнав автокефалію Православної церкви України (ПЦУ). Про це повідомив у суботу в Facebook предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

"Вдячний моєму брату у Христі, главі Священного Синоду церкви Греції блаженнійшому архієпископу Афінському і всієї Еллади Ієроніму та братам-архієреям, які сьогодні на засіданні Собору ієрархів підтримали позицію та послідували канонічним та історичним рішенням Вселенського Патріархату, що відкриває можливість повноцінної взаємодії між двома нашими помісними автокефальними церквами в усіх сферах", - написав Епіфаній.

Нагадаємо, що 6 січня Україна отримала томос про автокефалію ПЦУ, підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм напередодні. Церемонія передачі посоху й томосу митрополиту Епіфанію офіційно завершила процедуру отримання Україною церковної незалежності. 9 січня усі члени Синоду Вселенського патріархату підписали документ, чим технічно завершили його оформлення.

15 грудня 2018 року на Об'єднавчому соборі в Софії Київській був обраний голова помісної української церкви. Ним став 39-річний митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній.

Про проблеми створення ПЦУ читайте в матеріалі Катерини Щоткіної "Визнай самого себе" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".