СММ ОБСЄ в Донбасі заявила про систематичне перешкоджання бойовиками роботі місії

27 вересня 11:45

Разом з тим моніторингова місія в черговий раз зафіксувала присутність в ОРДЛО військової техніки збройних формувань РФ.

 

Представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Донбасі заявили про систематичне перешкоджання роботі патрулів бойовиками підтримуваних Росією угруповань "ЛНР" та "ДНР". СММ ОБСЄ в черговий раз не пустили до кількох населених пунктів для моніторингу ситуації. Про це повідомив прес-центр штабу операції Об'єднаних сил на своїй сторінці у Facebook.

"Представники СММ ОБСЄ відзначають системне перешкоджання роботі патрулів Місії з боку збройних формувань Російської Федерації, що відображено у звіті від 26 вересня 2018 року. Окупанти в черговий раз не надали представникам СММ ОБСЄ доступ для проведення моніторингу у районі Пікузи, Козацьке , Перевальськ", - йдеться у повідомленні.

Окрім того СММ ОБСЄ в черговий раз в ОРДЛО озброєння та військової техніки збройних формувань РФ.

"Відповідно до звіту СММ ОБСЄ від 26 вересня 2018 року на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей у черговий раз виявлено озброєння та військову техніку збройних формувань Російської Федерації. Калинове: БМП – 5 одиниць; ЗРК 9К35 "Стріла-10" – 1 одиниця. Сокільники: БМП – 5 одиниць; МТ-ЛБ – 1 одиниця", - додали у прес-центрі.

Нагадаємо, США назвали Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ неадекватною саме у зв'язку з тим, що Російська Федерація перешкоджає розширенню географічного охоплення СММ. За словами виконуючого обов'язки глави місії США при ОБСЄ Грегорі Мекріса, через невиправдані обмеження з боку РФ, СММ, як і раніше, не може визначити, якою мірою Росія бере участь в поставках зброї до Донбасу, а також у фінансуванні та підтримці сепаратистів на сході України.

Раніше члени збройних формуваннь Російської Федерації на непідконтрольній Україні окупованій території Донецької області на блокпості в Горлівці примусово обшукали автомобіль Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, які проводили об'їзд території, перш ніж дозволили представникам місії продовжити рух.

Окрім того, під час патрулювання територій в непідконтрольному урядові України селі Сміле Луганської області озброєний бойовик цілився автоматом типу АК в патруль ОБСЄ.

У ході зустрічі співробітників місії зі спецпредставником Державного департаменту США Куртом Волкером, яка відбулася у травні, вони поскаржилися на те, що не можуть отримати доступ до україно-російського кордону. Це змушує організацію підозрювати, що російська сторона щось приховує.