Словаччина запропонувала провести зустріч "нормандської четвірки" в Братиславі

09 липня 21:08

Словаччина розраховує на активізацію "нормандського формату".

 

Братислава готова провести зустріч лідерів "нормандської четвірки". Про це повідомив чинний голова ОБСЄ, глава МЗС Словаччини Мирослав Лайчак за підсумками неформальної міністерської зустрічі ОБСЄ у словацьких Високих Татрах.

За його словами, робота на українському напрямі є одним із пріоритетів словацького головування, і Словаччина розраховує на активізацію "нормандського формату" в цьому сенсі.

"Не думаю, що настав час обговорювати перспективу зустрічі на вищому рівні, але зустріч експертів в рамках "нормандського формату" незабаром відбудеться. Там будуть обговорюватися питання актуального порядку денного", - сказав він.

"Для нас у Словаччині, звичайно, було б честю прийняти таку зустріч, але я б не став забігати так далеко вперед", - додав Лайчак.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ розпочала роботу в Україні ще до початку конфлікту на сході, 21 березня 2014 року, на запрошення української сторони. Це рішення підтримали 57 країн-учасниць ОБСЄ. Згодом її мандат неодноразово продовжувався.

1 січня 2019 року головування в ОБСЄ почала Словаччина, організацію очолив міністр закордонних справ Мирослав Лайчак. 10 січня на прес-конференції у Відні Лайчак повідомив про готовність ОБСЄ підтримати розміщення миротворців ООН у ОРДЛО і сприяти миротворчому контингенту.

У новому році Лайчак відвідав схід України в статусі голови ОБСЄ. Він був шокований умовами життя людей уздовж лінії зіткнення в Донбасі, і закликав обидві сторони докласти більше зусиль для мирного політичного врегулювання конфлікту.