Слідство зібрало всі документи про розстріли активістів на Майдані - Луценко

22 сiчня 11:00

За словами генпрокурора, ці документи допоможуть оголосити про підозру причетним до розстрілів під час Революції Гідності.

 

У слідства є всі документи, необхідні для оголошення підозри причетним до розстрілів людей в Києві під час Революції Гідності 2014 року, заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко в інтерв'ю Дмитру Гордону. За словами Луценка, причетні до розстрілів особи знищили більшу частину документів.

"Прийде час, коли ми посадимо всіх, хто відповідає за насильство на Майдані проти мирних демонстрантів. Це дуже довгі суди. Тому що якщо сто вбитих, а півтори тисячі поранених, то це величезна кількість учасників суду. Середня ланка втекла в Москву. Вища ланка, яка віддавала злочинні накази, там же. Але ми це зробимо. Ми вже закінчили всі необхідні дії для того, щоб визначити підозри тим, хто дав злочинні накази розстрілювати людей", – заявив Луценко.

Він додав, що слідство разом із незалежними експертами вбачають зав'язок між діями колишнього президента Віктора Януковича, який втік з країни, екс-міністром внутрішніх справ Віталія Захарченка та і "низки інших діячів правоохоронного блоку". Однак повну картину подій встановити важко.

"Ми тільки до секунди зібрали всі документи, хоча 90% документів були знищені. Тікаючи, злочинці знищили документи, сервери, розпиляли автомати, знищили гільзотеку. І тим не менше, по крупинках ми змогли зібрати документи. У нас є відео кожної секунди, кожної точки Майдану, які зробила одна дуже розумна, смілива дівчина. Тепер ми можемо мати 3D-картину того, що відбувалося з будь-якого ракурсу в цей момент на Майдані", – зазначив генпрокурор.

У грудні минулого року Юрій Луценко анонсував завершення на початку 2019 року чотирирічного розслідування розстрілів на Майдані, результати якого будуть представлені громадськості.

Раніше начальник Департаменту спецрозслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк повідомив про те, що наразі у справах про злочини проти Євромайдану повідомлено про підозру понад 350 особам, стосовно 230 направлені до суду обвинувальні акти, і є вже понад 35 вироків.

У той самий час, реальний термін позбавлення волі отримав лише один чоловік - так званий "тітушка", який засуджений до 4 років колонії.

Детальніше про ситуацію з розслідуванням злочинів проти Євромайдану читайте у статті Євгенії Закревської "Суд у справі Майдану", а такожі в інтерв'ю з головою Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергієм Горбатюком у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".