Слідчий у справі українських моряків поїхав до Керчі оформляти повернення кораблів ВМСУ — Полозов

18 листопада 11:02

За словами адвоката, питання про повернення Україні кораблів порушували ще кілька тижнів тому.

 

Адвокат Микола Полозов заявив про те, що російський слідчий у справі 24 українських моряків поїхав до окупованої Керчі, де досі перебувають захоплені ФСБ кораблі ВМСУ, передає "Крим.Реалії". За словами адвоката, це свідчить про те, що Росія таки поверне захоплені кораблі.

"Питання про передачу українських суден порушувалося ще кілька тижнів тому, і про це ми говорили зі слідчим. Він говорив, що планує поїхати до Керчі і братиме участь в якихось діях з оформлення передачі цих суден. Зараз слідчий виїхав туди і це, ймовірно, свідчить про те, що передача суден все ж таки відбудеться", – зазначив Полозов.

У Facebook адвокат повідомив, що "після повернення в Україну захоплених моряків і їх кораблів, природним і розумним завершенням всієї цієї історії в Росії має бути припинення кримінальної справи проти моряків".

Як повідомлялося, 18 листопада Росія має передати Україні катери "Нікополь" та "Бердянськ", а також рейдовий буксир "Яни Капу". Перед виведенням кораблів із Керчі російські окупанти проводили на них ремонтні роботи, зокрема, ліквідували пробоїну на борту катера "Бердянськ". Аби легітимізувати приховування доказів агресії, слідчі ФСБ виключили українські кораблі зі списку речдоків у справі про нібито "прорив кордону".

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські спецпризначенці атакували та захопили два катери та рейдовий буксир ВМС України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Внаслідок атаки поранення отримали троє моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовця.

Атака в районі Керченської протоки стала першою відкритою агресією РФ проти України з 2014 року. Росія відмовилася визнати захоплених моряків військовополоненими, слідчі ФСБ фабрикували проти них справу за "порушення кордону". 25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права ухвалив рішення, яким зобов'язав РФ негайно звільнити моряків і повернути кораблі ВМСУ.

У червні Росія відзвітувала трибуналу про виконання вимоги, однак українців утримували у СІЗО "Лефортове" (Москва) до 7 вересня. Саме тоді відбувся обмін утримуваними особами між Україною та РФ, у результаті якого 24 моряки і повернулися додому.