Скалецька пообіцяла зламати радянську психіатрію в Україні

17 листопада 22:31

Міністр охорони здоров'я анонсувала новий законопроєкт "Про психічне здоров'я".

 

Міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька повідомила, що МОЗ планує розробити проєкт нового закону "Про психічне здоров'я", спрямованого на докорінне реформування галузі.

"Новий проєкт закону... має повністю зламати успадковану радянську організаційну структуру, стратегії і практики системи охорони психічного здоров'я", - йдеться повідомленні, опублікованому на офіційній сторінці Скалецької у Facebook в неділю, 17 листопада.

Пріоритетами у реформуванні психіатрії очільниця МОЗ назвала підвищення рівня обізнаності суспільства про психічне здоров'я і подолання стигматизації людей із психічними та ментальними порушеннями.

Скалецька також пообіцяла залучити пацієнтів і членів їх сімей до діалогу про побудову нової системи охорони психічного здоров'я.

Перспективи реформування психіатрії міністр обговорила в ході зустрічі з литовськими дипломатами. Представники посольства Литви пообіцяли Україні сприяння у створенні системи соціалізації людей з психічними розладами.

Детальніше про проблеми та перспективи психіатрії, психотерапії і медичної психології в Україні читайте у статті Михайла Матяша "Кому нести свій мозок і душу?" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".