Синод прийняв рішення негайно відновити в Києві представництво Константинопольського патріарха

13 жовтня 07:34

Поки мова йде про подвір'я лише в столиці, але, судячи з тону документа, далі скрізь.

 

Синод прийняв рішення негайно - саме так, негайно відновити в Києві ставропігію (подвір'я, представництво) Константинопольського патріарха, як це було в "домосковський" період і як тому слід бути. Поки мова йде про подвір'я тільки в столиці, але, судячи з тону документа, далі скрізь.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Катерина Щоткіна. На її думку, цей пункт (у всякому разі, його категоричність) не в останню чергу - результат скандалу, вчиненого церковною Москвою і її київською філією з приводу приїзду екзархів.

"Обидва, кажуть, були вражені "теплим прийомом", наданим їм в Києві, - від пікетів під вікнами до звинувачень у "вторгнення" і офіційних вимог Київської митрополії в стилі "йдіть геть". Ця агресивність, помножена на поганий тон, позбавляє ілюзій на предмет можливостей домовитися і вирішити справу полюбовно, - зазначає оглядач. - Раз офіційний церковний Київ робить такий прийом константинопольським экзархам, на Фанарі зроблять так, щоб ніякі "дозволи" і "узгодження" экзархам більше не знадобилися".

Детальніше про надання Томосу українській церкві читайте в статті Катерини Щоткіної "Синод на Фанарі: Ласкаво просимо додому" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".