"Штурм" райуправління поліції на Подолі: чотирьох підозрюваних оголосили в розшук

21 лютого 11:49

Жодному із представників організації "C14" підозру не вручили.

 

Правоохоронці оголосили в розшук чотирьох представників націоналістичної праворадикальної організації "С14", яким оголосили про підозру через спробу прорватися у Подільське районне управління поліції у Києві, повідомив у Facebook юрист Масі Найєм. Жодному із учасників організації підозру досі не вручили.

"За тиждень після подій повідомили про підозру чотирьом особам. Але особисто нікому не вручили, повістки були за день до допиту (а не за 3), оголосили у розшук", - написав Найєм.

Він зазначив, що одному із представників "С14" намагалися вручити підозру вдома, але його не було. Ще один не відкривав правоохоронцям двері. Іншому представнику організації залишили повідомлення про підозру в тамбурі. Четвертому праворадикалу підозру надіслали листом.

14 лютого чотирьом учасникам оголосили про підозру в скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 статті 342 Кримінального кодексу України – опір представникові влади, правоохоронного органу, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві під час виконання ним службових обов'язків.

9 лютого, учасники громадської ініціативи "Хто замовив Катю Гандзюк?" провели дві акції на публічних заходах. Вони відвідали форум президента України Петра Порошенка і зустріч лідерки партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко з виборцями на Контрактовій площі в Києві. Саме членів херсонських осередків БПП і "Батьківщини" батько вбитої Віктор Гандзюк назвав замовниками злочину.

Після перевірки документів поліцейські силою доставили близько 10 активістів до Подільського відділення поліції "для встановлення осіб і з'ясування обставин".

Згодом до будівлі райвідділу прибули журналісти і група членів "С14", вони почали вимагати у поліцейських повернути особисті речі, які зникли під час огляду. У поліції розцінили їхні дії як "спробу штурму" і показали докази: вилучені туристичні ножі, газові балончики і травматичний пістолет.

На місце прибув спецпідрозділ поліції особливого призначення, співробітники якого із застосуванням спецзасобів придушили сутичку. Лежачих бив ногами чоловік у цивільному. Один з поліцейських при цьому кричав: "Ложись, Бандера!". Згодом усіх затриманих відпустили без оголошення підозр.

Увечері того ж дня відбулася акція протесту під парканом будинку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Сам голова МВС звинуватив політиків у радикалізації виборців напередодні виборів президента.

Голова НПУ в Києві Андрій Крищенко вибачився перед громадськістю за дії поліції та пообіцяв покарати винних. Державне бюро розслідувань зареєструвало кримінальне провадження за фактом перевищення повноважень поліцейськими.