Штаб ООС повідомляє про бойове зіткнення у районі Водяного

16 липня 08:34

Унаслідок ворожих обстрілів один український військовий загинув, ще троє бійців дістали поранення.

 

Російсько-терористичні війська упродовж минулої доби, 15 липня, 17 разів обстріляли позиції українських військових в Донбасі із заборонених Мінськими домовленостями важких мінометів (шість разів) і піхотного озброєння.

У смузі дій ОТУ "Схід" окупанти обстріляли українські укріплення 13 разів. По захисниках Водяного (чотири рази) та Павлополя (тричі) гатили з мінометів калібру 82 мм, гранатометів різних систем і стрілецької зброї. Неподалік Водяного також відбулося бойове зіткнення.

Позиції Об'єднаних сил у районі Авдіївки потрапляли під вогонь з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї, Лебединського (двічі) – з кулеметів великого калібру та стрілецької зброї, Красногорівки – з великокаліберних кулеметів, а Широкиного (двічі) – зі стрілецької зброї.

У районі відповідальності ОТУ "Північ" бойовики обстріляли опорні пункти ЗСУ чотири рази. Поблизу Новоолександрівки - з мінометів калібрів 120 і 82 мм, гранатометів різних систем і великокаліберних кулеметів, Попасної – зі 120-мм мінометів і автоматичних гранатометів.

З великокаліберних кулеметів терористи обстрілювали опорні пункти ЗСУ в районі Луганського, зі стрілецької зброї – Кримського.

Бійці Об'єднаних сил не залишили ворожі обстріли без адекватної відповіді з озброєння, що не суперечить Мінським домовленостям. Військовослужбовці продовжують надійно контролювати противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню.

Вночі 16 липня бандформування двічі відкривали вогонь по позиціях українських військових: неподалік Опитного – з мінометів калібрів 120 і 82 мм, Кримського – з 82-мм мінометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, унаслідок бойових дій в Донбасі знищено одного окупанта, ще одного поранено.

Нагадаємо, 10 липня в районі південної околиці Гранітного (Донецька область) терористи поцілили вантажний автомобіль КрАЗ протитанковою керованою ракетою. Один військовослужбовець загинув, ще один дістав поранення середньої тяжкості. ЗМІ повідомляли, що під обстріл потрапило авто з колони, у якій їхав новопризначений голова Донецької ВЦА Павло Кириленко, який відправився на відвідування передової без узгодження зі штабом ООС.

Президент Володимир Зеленський назвав обстріл автомобіля ЗСУ спробою зірвати Мінський процес і поставити під загрозу відновлення переговорів у "нормандському форматі". Президент доручив начальнику Генерального штабу ЗСУ Руслану Хомчаку посилити активність підрозділів Об'єднаних сил із виявлення та нейтралізації диверсійних груп та жорстко реагувати на будь-які спроби збройних провокацій проти мирних громадян і військових.

Прокуратура розслідуватиме обстріл у Гранітному як теракт (ч. 3 статті 258 Кримінального кодексу України). Причетним до нього загрожує довічне ув'язнення.