Шокін чекає зняття недоторканності з Чернушенка наступного тижня

27 червня 16:46

Генпрокурор сподівається, що подання буде внесено до парламенту 30 червня - 1 липня.

 

Подання про позбавлення недоторканності голови Апеляційного суду Києва Антона Чернушенка може бути внесено у Верховну Раду 30 червня - 1 липня, заявив в інтерв'ю "Українським Новинам" генпрокурор Віктор Шокін.

"Документи вже у Верховному суді. Я сподіваюся, що вже найближчим часом, може у вівторок-середу це уявлення голова Верховного суду передасть у Верховну Раду, де зачитає документ і парламент буде вирішувати питання про те, щоб його затримати і обрати йому запобіжний захід. Я підняв питання про його затримання і арешт. На даний момент Чернушенко повідомлено про підозру і він допитаний в якості підозрюваного", - сказав генпрокурор.

За його словами, обов'язково відбудеться засідання регламентного комітету, де він буде підтримувати подання. "Є вже експертизи щодо сервера, як вони розподіляли в ручному режимі судові справи, як надавалися інші додаткові "послуги". Хочу зазначити, що Апеляційний суд міста Києва - єдиний, який замовив в одній з фірм такий сервер, який дозволяв ручне втручання у процес розподілу кримінальних проваджень. Більше того, представники цієї фірми працюють в цьому ж суді ІТ-фахівцями", - також розповів Шокін.

Читайте також: Суддя Чернушенко звинуватив АП у "підказках", які рішення має приймати суд

19 червня, з'явилися повідомлення про блокування будівлі Апеляційного суду Києва невідомими. Пізніше в ГПУ пояснили дії проведенням досудового розслідування.

В понеділок Віктор Шокін оголосив про отримання доказів проти голови суду Антона Чернушенка. Зокрема, за його словами, повідомлення в телефоні судді вказали на розподіл рішень суду "під замовлення". Також у судді була вилучена велика сума грошей, яку Чернушенко намагався ховати в мантію, ключі від п'яти автомобілів і так далі. Сам Чернушенко пояснив кишенькові витрати 6,5 тисяч доларів необхідністю візиту до стоматолога, а 30 тисяч гривень - покупками продуктів.

Будучи недоторканним, суддя Чернушенко заблокувався в будівлі і відмовляється її залишати, оскільки міліція не має права його затримати і притягнути до відповідальності без дозволу Ради.

Шокін пообіцяв внести до Верховної Ради подання на притягнення Чернушенка до відповідальності.

24 червня Генеральна прокуратура України повідомила Чернушенка про підозру у скоєнні кримінальних злочинів. Голова Апеляційного суду Києва підозрюється у скоєнні злочинів за статтями "незаконне втручання в роботу автоматизованої системи документообігу суду" (ч. 2 ст. 376-1 КК України) та "винесення суддею завідомо неправосудних судових рішень" (ч. 2 ст. 375 КК України).

Санкція ч. 2 ст. 376-1 КК України передбачає покарання у вигляді обмеження свободи на термін від 3 до 5 років або позбавлення волі на строк від 3 до 6 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 2 до 3 років. Санкція ч. 2 ст. 375 КК України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.