Сестрі Балуха відмовили в побаченні з політв'язнем, не прийняли посилку

09 квiтня 10:23

"Засуджений" за сфабрикованим обвинуваченням українець "на карантині" у колонії №4 в російському Торжку.

 

Сестрі українського політв'язня Володимира Балуха, незаконно утримуваного у колонії Торжка (Тверська область, РФ), не дозволили побачення з ним. Адміністрація колонії також відмовилася прийняти посилку для Балуха, повідомляє "Кримська правозахисна група".

"8 квітня сестра Володимира Балуха Надія не змогла передати продукти харчування та речі своєму братові в колонію № 4 м. Торжок (РФ)... Співробітники колонії підтвердили Надії, що Балух знаходиться в цій колонії "на карантині ". В адміністрації також сказали, що поки українця не розподілять до загону, побачення з ним неможливі ", - йдеться у повідомленні.

Відмову прийняти посилку адміністрація колонії мотивувала тим, що "понеділок - неприймальний день". Сьогодні сестра бранця Кремля знову вирушить до колонії, щоб передати її.

У колонії також не підтвердили наявну у правозахисників інформацію про те, що Володимира Балуха поміщено до штрафного ізолятора (ШІЗО).

У колонії №4 російського Торжка українець перебуває з 29 березня, при цьому згоди на етапування до РФ він не давав, що є порушенням статті 49 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. Ця стаття забороняє переміщення жителів окупованих територій на територію країни-окупанта.

Нагадаємо, 18 січня Балуха вивезли із СІЗО окупованого Росією Сімферополя в невідомому напрямку. Згодом правозахисники встановили, що політв'язня незаконно вивезли на територію РФ. Перед етапуванням із Краснодара російські тюремники відмовилися приймати у дружини Балуха Наталії посилку з теплими речами та продуктами.

Понад півтора місяця рідні й адвокати політв'язня не знали про його місцезнаходження. Наприкінці березня стало відомо, що Володимира Балуха утримували в карцері слідчого ізолятора в Твері, звідки його відправили до ВК №4.

За даними заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, усі колонії, розташовані в Тверській області РФ, - "червоні". Вони повністю підпорядковані адміністрації, за незначні порушення ув'язнених можуть жорстоко карати.

Підконтрольний окупантам "суд" Криму засудив Володимира Балуха до п'яти років колонії за сукупністю двох кримінальних справ: про "незаконне зберігання зброї і вибухівки" та "дезорганізацію діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства". У жовтні 2018 року "Верховний суд" Криму пом'якшив вирок політв'язню на місяць.

ФСБ затримала Володимира Балуха в грудні 2016 року. Окупанти "знайшли" на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Правозахисники вважають, що він став жертвою політичних репресій за проукраїнську позицію та встановлений на своєму подвір'ї прапор України.