Сертифікат про знання державної мови може стати обов'язковим не для всіх ВНЗ

27 жовтня 09:00

Університети, які мають статус дослідницьких, отримують право визначати перелік конкурсних предметів не залежно від переліку, наведеного для кожної спеціальності в Умовах прийому до ВНЗ.

 

У 2014 році наявність обов'язкового для всіх напрямів підготовки сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури може стати нормою не для всіх ВНЗ.

Університети, які мають статус дослідницьких, отримують право визначати перелік конкурсних предметів не залежно від переліку, наведеного для кожної спеціальності в Умовах прийому до ВНЗ. Вони можуть вибрати його на власний розсуд з числа тих, з яких проводиться тестування, пише в статті для ZN.UA Оксана Онищенко.

У попередні роки в конкурсний бал вступника зараховувалися бали сертифіката ЗНО з трьох предметів. Їх обирали з переліку, наведеного для кожної спеціальності в Додатку №1 до Умов прийому. Першим і обов'язковим для всіх напрямів підготовки був сертифікат ЗНО з української мови та літератури.

Найближчим часом Міністерство освіти має затвердити Умови прийому у вищі навчальні заклади на 2014 рік. Це своєрідна "Конституція" вступної кампанії. На її основі кожен вищий навчальний заклад розробляє власні правила прийому.

І у цьому проекті Умов немає чітко прописаної вимоги щодо того, чи повинні ці університети вимагати сертифікат про знання державної мови.

Детальніше про це читайте у статті Оксани Онищенко "Панове чиновники, це не спам!" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Все, що корисно знати при вступі до ВНЗ

Українцям все більше подобається ЗНО при вступі до ВНЗ

Табачник пообіцяв "покращення" у зовнішньому незалежному оцінюванні