Серіал "Чорнобиль" викликав туристичний бум у Чорнобильській зоні

06 червня 04:08

Головне - щоб зростання інтересу до Чорнобиля не перетворило його з місця страшної аварії в звичайний туристичний маршрут.

 

Успіх серіалу "Чорнобиль", який досліджує найстрашнішу ядерну аварію в світі, викликав сплеск інтересу до Чорнобилю справжнього: значно збільшилася кількість туристів, охочих побачити ядерний саркофаг і місто-привид, що межує з ним.

Туристичні агентства відзначили 40-відсоткове зростання бронювань англомовних турів в чорнобильську зону - їх місцева вартість зазвичай не перевищує 100 доларів на людину, повідомляє Reuters.

Міні-серіал HBO відображає наслідки вибуху, масштабну операцію по розчищенню і наступні події, яким виповнилося 33 роки. Невдале випробування на безпеку на четвертому реакторі призвело до аварії на Чорнобильській АЕС. Ядерна хмара накрила більшу частину Європи.

Територія навколо станції зберігає відчуття постапокаліптичної пустки, де бродять бездомні собаки, а рослинність вторгається в занедбані будівлі без вікон, посипані щебенем.

В Прип'яті, місті-примарі, в якому колись жили 50 тисяч людей, які, в основному, працювали на заводі, в парку атракціонів досі є іржава бухта з каруселлю та позашляховою машиною, а також гігантське колесо огляду, яке так і не запрацювало. Колесо повинно було відкритися 1 травня - традиційного травневого свята. Аварія сталася 26 квітня.

От якраз сюди і приїжджають туристи - в Чорнобиль, проїхавши 120 км з Києва до району, де вони можуть побачити пам'ятники жертвам і покинуті села і пообідати в єдиному ресторані. Потім їх доставляють до четвертого реактора, який з 2017 року вкритий величезним металевим куполом висотою 105 метрів , що вкриває місце вибуху і залишки будівлі. День закінчується прогулянкою Прип'яттю.

"Багато людей приходять сюди, вони задають багато питань про телешоу, про всі події. Людям стає все більш і більш цікаво", - кажуть екскурсоводи.

Коли Крейг Мазін, творець міні-серіалу "Чорнобиль", приїхав сюди перед написанням сценарію, він сказав про свій досвід: "Я не релігійна людина, але він настільки релігійний, наскільки я коли-небудь відчував".

"Ходити там, де вони ходили, було так дивно, і перебуваючи під тією ж частиною неба неба, ви починаєте відчувати себе трохи ближче, в деякому розумінні, до того, ким вони були", - сказав він подкасту HBO.

Гості з зарубіжних країн переконані, що кількість зацікавлених значно збільшиться завдяки серіалу. Але відразу ж наголошують: зростання кількості туристів може мати зворотний бік - місце трагедії може перетворитися в звичайний туристичний об'єкт.

"Чорнобиль" розповідає про події 1986 року, коли біля міста Прип'ять вибухнула Чорнобильська атомна електростанція. У шоу показують події перших секунд і днів після вибуху, про те, як проходила ліквідація наслідків аварії, і про долі людей, які в ній брали участь. Серіал складається з п'яти серій.