Сергій Курченко оголошений в розшук

20 березня 12:44

Злочин кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

 

Генеральна прокуратура України оголосила підозру голові наглядової ради компанії ВЕТЕК Сергію Курченко у спільному з іншими особами розкраданні майна державного підприємства ВАТ "Укргазвидобування".

Як повідомила в четвер, 20 березня прес-служба ГПУ, "вказані особи шляхом вчинення протиправних господарських операцій купівлі-продажу скрапленого газу завдали шкоди інтересам держави в особливо великих розмірах на загальну суму більше 1 млрд грн".

Підозрюваний оголошений у розшук, його місцезнаходження встановлюється, зазначили у відомстві.

Як відомо, компанії групи ВЕТЕК, президентом якої є Сергій Курченко, викуповували практично весь обсяг скрапленого газу на аукціонах держкомпанії "Укргазвидобування" кілька років поспіль. Газ купували за пільговими цінами як для населення, тоді як ринкова ціна була в декілька разів вищою. В минулому році прибуток фірм ВЕТЕК на державних аукціонах по зрідженому газу склала 1,5 млрд грн.

У 2013 році менеджмент державної "Укргазвидобування" спробував витіснити їх, піднявши ціну за відвантаження газу в 50 разів - до 3500 грн за тонну. Після цього на кілька місяців продавцем газу стала "Західна нафтогазова компанія", близька до Юрію Борисову, який вже в січні цього року був звільнений з посади керівника "Укргазвидобування".

Після цього фірми ВЕТЕК знову отримали доступ до аукціонів "Укргазвидобування" і в січні-грудні придбали не менше 25 тис. тонн скрапленого газу за пільговою ціною, уп'ятеро нижче ринкової. Прибуток на цьому об'ємі газу повинна скласти не менше 130 млн грн.

Крім того, серія розслідувань, проведених тижневиком "Дзеркало тижня. Україна", показала, що основною причиною недоїмки паливних акцизів в Україні були поставки імпортних нафтопродуктів через систему митних ліцензійних складів компаній "Зовнітрансгаз", ПП "Фірма " Армада-Плюс" та ДП "Петрол-Форвардінг", розташованих у Кіровоградській, Одеській та ряді інших областей України.

Ці нафтопродукти оформлялися як транзитні або реекспортні (тобто без сплати акцизу і ПДВ), хоча потім реалізуються на внутрішньому ринку через компанію "Газ Україна-2020", що входить до неформальної групи компаній ВЕТЕК Сергія Курченко. "Газ Україна-2020" набувала нафтопродукти через систему підприємств, що володіють ознаками фіктивності, і формально не була імпортером даних нафтопродуктів. !zn

Читайте також:

МВС порушило кримінальну справу проти компанії Сергія Курченко ВЕТЕК

Заарештовано 60 тисяч тонн нафтопродуктів в рамках перевірки компаній Курченко

Курченко вивів з "Брокбізнесбанку" 650 млн через фіктивну фірму, яку МВС вже "трусило" за тендер

Схема Курченко по зрідженому газу коштувала державної "Укргазвидобуванню" 1 млд грн збитків