Сенцова відвідав ямальський омбудсмен, називає голодуючого "цілком здоровим"

06 вересня 16:06

Політв'язень голодує 116-й день. У Росії продовжують робити вигляд, що його стан стабільний.

 

Незаконно утримуваного в Росії українського режисера, політв'язня Кремля Олега Сенцова у колонії "Білий ведмідь" в Лабитнангі відвідав уповноважений з прав людини в Ямало-Ненецькому автономному окрузі Анатолій Сак. Сенцов голодує 116-й день (з 14 травня – ред.), однак російська влада продовжує називати в'язня Кремля "здоровим".

"Для людини, яка перебуває в режимі голодування 115 днів, виглядає цілком здоровим. Він адекватний, загалом спокійний. Добровільно зголосився на надання медичної допомоги. Коли я прийшов до нього, він саме лежав на крапельниці", - заявив Сак у коментарі "Інтерфакс".

Ямальський омубдсмен також заявив про те, що політв'язень нібито сам відмовляється від побачень із правозахисниками і священниками. А зв'язок підтримує лише зі своїм адвокатом (Дмитром Дінзе – ред.) і родичами, яким дзвонить по телефону.

"Я запитав про те, що до нього рвуться правозахисники, хочуть його відвідати різні священнослужителі. Олег Сенцов сказав, що зустрічей із правозахисниками і представниками релігійних конфесій не потребує. Дослівно: "Бачити нікого не хочу. Мені цілком достатньо спілкування з моїм адвокатом і з вами", - заявив він журналістам.

За словами Сака, українець не має наміру припиняти голодування і готовий йти до кінця. Зустріч із ним тривала 30 хвилин. Зазначимо, у Кремлі наполегливо відмовляються задовольняти прохання сторонніх людей і родичів про його помилування, вимагаючи, щоб він написав особисто. Раніше до нього не пустили уповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову.

Зазначимо, Україна передала Туреччині список усіх незаконно утримуваних у Росії українців. Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган має намір обговорити зі своїм російським колегою Володимиром Путіним можливість звільнення в'язнів Кремля. Зокрема Олега Сенцова й Олександра Кольченка.

У п'ятницю, 24 серпня, до закликів звільнити Сенцова терміново і без будь-яких умов долучилися понад 40 відомих кінематографістів і діячів культури Словаччини.

Нагадаємо, Сенцов оголосив голодування 14 травня, вимагаючи звільнення всіх українських політв'язнів у РФ і окупованому Криму. Стан політв'язня погіршується, у нього анемія, дистрофія та гіпоксія, нещодавно сталася третя криза.

Олега Сенцова разом з Олександром Кольченком затримали співробітники ФСБ навесні 2014 року в окупованому Криму. Їх вивезли в Росію, де Сенцова засудили за сфабрикованим звинуваченням в організації теракту до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років позбавлення волі. Обидва провину не визнали.

Детальніше про боротьбу українського політв'язня з російським режимом і стан його здоров'я читайте в матеріалі DT.UA ""Олег Сенцов може померти в будь-яку хвилину": 102 день голодування і "неможливість" обміну".