Сенцов у колонії займається творчістю і чекає на звільнення – адвокат

13 березня 11:47

Українського політв'язня, імовірно, мінятимуть одразу на декількох осіб, але не найближчим часом.

 

Український режисер, політв'язень Кремля Олег Сенцов у російській колонії займається творчістю, пише сценарії і чекає на звільнення, розповів в інтерв'ю "Радіо свобода" його адвокат Дмитро Дінзе.

Федеральна служба безпеки (ФСБ) Росії продовжує "наглядати" за українцем навіть у колонії №8 міста Лабитнангі Ямало-Ненецького автономного округу, де він відбуває "покарання".

"Звісно, ФСБ продовжує за ним наглядати. Це дуже чітко відстежувалося в Якутській колонії, де він був одним із "кримських терористів". Він окремо тримається ‒ сам один. Ні з ким ні в які контакти не вступає. Пише сценарії, займається творчістю, відмовляється від роботи. Йому нецікаво працювати, як він каже, "на режим". Він працює сам на себе, чекає, коли його звільнять", - розповів захисник Сенцова.

На думку політв'язня, його обмінюватимуть одразу на кількох осіб, і хоч він чекає на обмін, той відбудеться не скоро.

"Наскільки мені відомо, президенту Росії доповідали, що Сенцов ‒ супертерорист, злочинець. Його обговорювали на всіх рівнях силових структур, аби не було швидкого рішення щодо його звільнення. Він же виявив принципову позицію, не пішов на поступки, як кістка в горлі став центральному апарату ФСБ. Справа прогриміла на всю країну, відповідно, на нього зуб є. Їм важливо, щоб він довше мучився. А Путін (президент Російської Федерації Володимир Путін – ред.) не прислухається ані до відомих режисерів, ані до правозахисників. Він прислухається до силовиків", - зазначає Дінзе.

За словами адвоката режисера, він готовий написати прохання про помилування, якщо стане питання про обмін.

"А іншого варіанту не буде, найімовірніше. Усі політв'язні, зокрема й Савченко (народний депутат України Надія Савченко ‒ ред.), проходили через цю процедуру. Тут ти або пишеш і їдеш, або сидиш далі. Олег готовий написати", - пояснює він.

Наразі Олег Сенцов проходить у справі як "особа, схильна до насильства". Раніше він проходив як "дезорганізатор режиму, екстреміст, людина, яка могла розтривожити уми інших ув'язнених".

Але співробітники ФСБ не турбують його профілактичними бесідами, оскільки розуміють, що "ця людина ‒ кремінь"

"До нього приїхати ‒ він потім це розтрубить де-небудь, і знову почнеться черговий виток скандалу. Вони можуть до нього приїхати, коли постане питання про обмін", - каже Дмитро Дінзе.

У колонії українського режисера не примушують до громадських робіт, йому пропонували роботу на кіностудії або на кухні, проте він відмовився.

"Олег ‒ більш-менш привілейований засуджений, до нього особливе ставлення й особливий нагляд. Звісно, він цим користується. Колонії не вигідно псувати з ним стосунки, тому що він може повідомити адвокатам, а вони почнуть виносити сміття з хати. Талант Олега в тому, що він з усіма може домовитися. Нормальні спокійні взаємини спільної співпраці", - зазначає захисник політв'язня.

За словами Дінзе, Сенцов невибагливий до побутових умов, головне для нього – "щоб були ручка й папір, щоб він міг писати сценарії, прогулянки, трохи спорту й нормальні стосунки".

У колонії також є радіо, телевізор і бібліотека. Але на радіо зранку до вечора грає безглузда російська музика, а на телебаченні транслюється все державне, проросійське. Доступу до інтернету українець немає.

"Можна телефонувати раз на тиждень або два. Кожен в'язень має право написати лист і отримати відповідь. Олег тримає зв'язок із родичами", - наголошує адвокат.

Проте Сенцов проти того, аби до нього приїздили мати й діти, оскільки хвилюється за їхнє психологічне самопочуття, що вони хвилюватимуться.

Із харчуванням у колонії справи гірші: на одного ув'язненого виділяється 72 рубля на день, тож воно, за словами захисника, "середнє".

"Олег компенсує посилками, що йому приходять. У них є магазин, але ти можеш витратити якусь лімітовану суму. Продукти там за завищеними цінами, Олег каже, що не завжди якісні. Він замовляє найнеобхідніше: зубна паста, щітка, шкарпетки якісь, шматок хліба або цукерок якихось поласувати", - каже він.

Нагадаємо, 12 вересня 2017 року в адміністрації іркутського СІЗО повідомили про те, що Олега Сенцова етапували в Челябінськ. Проте пізніше стало відомо про те, що його етапують на Ямал.

Українського режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка затримали співробітники ФСБ в Криму навесні 2014 року. Їх етапували в Росію, де судили за сфабрикованим обвинуваченням в організації терактів і підпалі офісів партій на півострові. Обидва провину не визнали.

Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 25 серпня 2015 року виніс обвинувальний вирок відносно Сенцова. За сукупністю злочинів режисер засуджений до 20 років колонії суворого режиму. Олександр Кольченко засуджений до десяти років ув'язнення в колонії суворого режиму.