Сенцов подасть до суду на ФСБ і російське телебачення

24 грудня 14:39

Захист Сенцова представила суду довідку від "Правого сектора" про те, що він ніколи не був її членом.

 

Міщанський суд Москви 24 грудня розгляне позов українського кінорежисера Олега Сенцова про захист честі і гідності до ФСБ Росії та кількох російських ЗМІ, в тому числі "Першому каналу", ВГТРК, телеканалів НТВ і "Зірка". Про це розповіла "Радіо Свобода" адвокат Ольга Дінз (Чавдар).

"Позов подано у зв'язку з тим, що ФСБ і російські ЗМІ поширювали завідомо неправдиву інформацію про Сенцова, зокрема, про те, що він є членом "Правого сектора". Крім того, телеканали ще до винесення обвинувального вироку щодо українського режисера називали його "терористом", грунтуючись тільки на прес-релізі спецслужб", - сказала адвокат.

Захист Сенцова представила суду довідку від "Правого сектора" про те, що він ніколи не був її членом. Адвокати мають намір домагатися спростування інформації про режисера, що не відповідає дійсності.

Читайте також: Росія відмовилася видати засудженого за шпигунство 73-річного українця

Українського режисера Сенцова і активіста Кольченко затримали співробітники ФСБ в Криму навесні 2014 року. Їх етапували в Росію, де судили за сфабрикованим звинуваченням в організації терактів і підпалів офісів партій на півострові. Обидва провину не визнали.

Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 25 серпня виніс обвинувальний вирок відносно Сенцова. За сукупністю злочинів режисер засуджений до 20 років колонії суворого режиму.

Другий підсудний Олександр Кольченко засуджений до 10 років ув'язнення в колонії суворого режиму.

Раніше також були засуджені двоє ймовірних спільників Геннадій Афанасьєв і Олексій Чирния, які уклали угоду зі слідством.

У Росії правозахисний центр "Меморіал" назвав Сенцова і Кольченко політв'язнями.