Секс-скандал Варченка-Бурейко: затримано політтехнолога

29 листопада 19:16

У статусі потерпілого в справі фігурує журналіст.

 

Правоохоронці затримали політтехнолога Володимира Петрова в рамках кримінального провадження про фальсифікацю інформації про нібито домагання начальника відділу Ддепартаменту захисту економіки Національної поліції Олександра Варченка до студентці КПІ Наталії Бурейко, повідомляє The Newsroom із посиланням на власні джерела в правоохоронних органах.

За даними видання, крім Петрова, котрий спеціалізується на "чорному піарі", було затримано ще кілька людей.

"Політтехнолога Володимира Петрова... розробляли і вели киберполіція і Департамент внутрішньої безпеки Нацполіції за дорученням військової прокуратури. Слідство веде СБУ. Затримання проведено за участю патрульної поліції. Петров - перший затриманий, перед ним взяли ще кількох його співробітників, просто він - найвідоміший", - йдеться в публікації, поширеній увечері в четвер, 29 листопада.

Повідомляється, що епізод з Варченком і Бурейко не єдиний, який інкримінують затриманим піарникам. Йдеться, зокрема, про розголошення персональних даних і переслідування журналіста.

Пізніше у Генеральній прокуратурі підтвердили цю інформацію, не розголошуючи імен фігурантіі провадження.

Офіційний представник ГПУ Андрій Лисенко уточнив, що громадянина П. затримали за підозрою у скоєнні низки злочинів, передбачених ч. 2 ст. 163 (порушення таємниці листування, телефонних розмов і комп'ютерної кореспонденції) і ч. 2 ст. 182 (порушення недоторканності приватного життя) Кримінального кодексу.

"Одним з постраждалих від вчинення зазначених злочинів є відомий український журналіст. Зараз триває проведення невідкладних слідчих і процесуальних дій, у зв'язку з чим надати іншу інформацію не вбачається можливим", - написав Лисенко на своїй сторінці в Facebook.

Кримінальне провадження зареєстровано за фактами завідомо неправдивого повідомлення про злочин зі штучним створенням доказів обвинувачення, порушення таємниці листування, телефонних розмов, кореспонденції, в тому числі, щодо працівника правоохоронного органу з метою перешкодити виконанню ним службових обов'язків. А також за фактом незаконного збирання, зберігання і використання конфіденційної інформації про особу, за ч. 2 ст. 383, ч. 1 ст. 163, ч. 2 ст. 163, ч. 2 ст. 182, ч. 1 ст. 343 Кримінального кодексу. Досудове слідство здійснює Слідче управління столичного управління СБУ.

Наталія Бурейко в інтерв'ю виданню "Страна.ua" заявила, що передала третім особам пароль від свого облікового запису в Facebook, за допомогою якого від її імені було поширено заяву з обвинуваченнями на адресу Варченка. За словами студентки, за пароль їй пообіцяли 1500 гривень, але так і не заплатили. Надалі вона виконувала й інші вказівки свого знайомого: зробила фото для підтвердження реальності свого акаунту і написала заяву на Варченка до ГПУ. При цьому Бурейко запевнила, що після передачі пароля втратила контроль над Facebook-сторінкою і більше не писала ніяких постів на ній.

7 листопада на Facebook-сторінці студентки Наталії Бурейко з'явилося повідомлення про сексуальні домагання поліцейського високопосадовця Олександра Варченка. У повідомленні говорилося, що вони спілкувалися за допомогою програми Tinder, і Варченко почав вимагати від Бурейко зустрічей для сексу, а після відмови – погрожувати фізичним насильством їй та її родичам. Повідомлення з погрозами надходили також у месенджери Viber і Telegram. Крім того, Бурейко нібито отримала від Варченка в подарунок пакунок із курячими лапами, що було розцінено нею як загроза.

Наступного дня Бурейко передала до прокуратури заяву про погрози і переслідування з боку Варченка. ГПУ зареєструвала кримінальне провадження і доручила розслідування Службі безпеки України.

Сам Варченко заявив, що разом з сім'єю "зазнав жахливої інформаційної атаки". Він запевнив, що не знайомий з Наталією Бурейко і ніколи з нею не спілкувався. Причиною атаки поліцейський назвав атаку на його дружину Ольгу Варченко - заступницю голови Державного бюро розслідувань.

Пост із звинуваченнями в адресу Варченка було видалено зі сторінки Бурейко, зате там з'явилося звернення зі спростуванням і вибаченнями перед ним і його дружиною.