Седлецька назвала дії ГПУ тиском нана неї і втручанням в особисте життя

04 вересня 23:21

Головред "Схем" не виключила, що стала об'єктом незаконного стеження.

 

Головний редактор проекту "Схеми" Наталія Седлецька заявила, що вважає рішення суду про надання Генпрокуратурі даних про її телефонні розмови тиском і втручанням в особисте життя. Журналістка не виключила, що за нею незаконно стежили правоохоронці, і тепер намагатимуться легалізувати раніше отриману інформацію.

"Я розцінюю такий крок як спробу втручання у моє приватне життя, абсолютно невиправдану потребами слідства. І спробою тиску на мене через мою професійної діяльності... За 17 місяців, за які слідчий ГПУ тепер матиме дані про мої дзвінки, SMS та місцезнаходження телефону, наша редакція опублікувала викривальні матеріали про самому генпрокурора Юрія Луценка, про президента Порошенка, міністра Авакова, прем'єра Гройсмана, Ахметова, Фирташа, Тимошенко, Медведчука - цей перелік найвпливовіших людей дуже-дуже довгий і щотижня поповнюється", - написала Седлецька на своїй сторінці в Facebook ввечері у вівторок, 4 вересня.

Головред "Схем" підкреслила, що навіть після отримання доступу до її телефону правоохоронцям навряд чи вдасться встановити особи її джерел. Так як вона не спілкувалася з ними за допомогою SMS-повідомлень і відкритого мобільного зв'язку, а "по захищених зашифрованих каналах" доступ до яких правоохоронці отримати не зможуть.

"Не виключаю, що фігурантам розслідування могло прийти в голову, що вирахувати коло моїх джерел можливо, організувавши безпосереднє спостереження за мною. Тому і, на жаль, не виключаю, що такі незаконні дії і відбувалися протягом зазначеного в постанові періоду 1,5 року, а тепер силовики просто намагаються легітимізувати ці незаконні дії", - зазначила журналістка.

Дії ГПУ Седлецька назвала "незаконними і недолгугими" і нагадала, що над захистом її інтересів вже працюють українські адвокати та юридичні консультанти зі США.

Нагадаємо, 27 серпня Печерський суд надав слідчому ГПУ доступ до телефонних розмов, матеріалів SMS-листування, речей і документів головного редактора проекту "Схеми" Наталії Седлецької за період з 19 липня 2016 року по 16 листопада 2017 року.

Редакція "Радіо Свобода", журналістські й антикорупційні організації висловили обурення у зв'язку з діями суду і прокуратури. Адвокати "Радіо Свобода" готують скарги на суддю В'ячеслава Підпалого і слідчого ГПУ Руслана Іжука.

У ГПУ пояснили, що рішення суду не стосується змісту розмов, і запевнили, що про прослуховування журналістки не йдеться.

Як повідомлялося, Генпрокуратура зареєструвала кримінальне провадження стосовно директора НАБУ Артема Ситника через ймовірне розголошення даних слідства на підставі опублікованого в інтернеті аудіозапису, де людина з голосом, схожим на Ситника, розповідає журналістам деталі розслідування незаконного збагачення екс-прокурора АТО Костянтина Кулика.

15 листопада минулого року член парламентської фракції "Народного фронту" Антон Геращенко продемонстрував цей запис членам антикорупційного комітету Верховної Ради і закликав ГПУ відкрити кримінальну справу. Незадовго до цього детективи НАБУ в рамках "справи про рюкзаки" затримали Олександра Авакова – сина голови МВС Арсена Авакова, радником якого був Геращенко.