Ще одному поліцейському з Харкова оголосили підозру в приховуванні вбивства: фоторепортаж

21 травня 00:52

За даними слідства, залишившись безкарним, згодом злочинці вбили і спалили жінку.

 

Слідчі харківської поліції підозрюють у приховуванні умисного вбивства, вчиненого в 2013 році. За даними слідства, залишившись безкарним, згодом злочинці вбили ще одну людину, повідомили в обласній прокуратурі.

Тіло чоловіка з явними ознаками насильницької смерті знайшли на березі річки Уди біля залізничної станції "Нова Баварія" 8 листопада 2013 року. Факт вбивства підтвердила судово-медична експертиза.

Розслідування злочину тоді доручили слідчому Жовтневого райвідділу міліції Харкова, який зараз працює у Новобаварському відділенні поліції. (Жовтневий район було перейменовано на Новобаварський у 2016 році в рамках декомунізації, - Ред.).

За даними слідства, міліціонер вирішив приховати вбивство. Він вніс недостовірний відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про закриття справи, не направив копію постанови прокуророві та зберігав матеріали провадження у службовому кабінеті.

Однак у вбивстві чоловіка зізналися двоє мешканців селища Пісочин, яких затримали за підозрою у вбивстві 25-річної дівчини. Слідство встановили, що 20 лютого 2020 року вони перерізали їй горло, а тіло сховали в колекторній труби біля річки Уди і підпалили його. Затримані 27-річний та 30-річний чоловіки зізналися у двох вбивствах.

20 травня слідчі ДБР та співробітники Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції провели обшуки в робочому кабінеті і помешканні 36-річного майора поліції, який в 2014 році, будучи ще міліціонером, безпідставно закрив справу про вбивство. Під час обшуку у нього вилучили документи, що свідчать про причетність до злочину.

Слідчому інкримінують ч. 1 ст. 396 Кримінального кодексу (приховування злочину). Якщо провину поліцейського доведуть у суді, йому загрожує від 3 до 6 років обмеження або позбавлення волі або ж арешт на строк до трьох місяців. Прокуратура клопотатиме про відсторонення підозрюваного від посади на час слідства.

Читайте також: Верховний Суд сьогодні розгляне справу Суркісів щодо "Приватбанку"

Це вже не перший подібний випадок в харківській поліції.

Як повідомлялося, 30 квітня ДБР оголосили підозру у спробі приховати вбивство начальнику відділу кримінальної поліції Холодногірської району Харкова та його підлеглому - старшому оперуповноваженому. На час слідства обох відсторонили від посад.

Слідство встановило, що поліцейські намагалися приховати вбивство дівчини, вчинене 29 червня 2019 року. Правоохоронці дізналися про злочин практично відразу після його вчинення. Однак не склали рапорти і не внесли інформацію до Єдиного реєстр досудових розслідувань. Через це тіло жертви знайшли лише на 10-й день після вбивства.

Крім того, один з оперативників зустрічався з батьком підозрюваного і розповів йому про причетність його сина до вбивства.

За даними слідства, поліцейські діяли "з метою наживи", і підозрюваний обіцяв їм хабар.

Якщо вину підозрюваних буде доведено в суді, їм загрожує не більше трьох років позбавлення волі. Санкція статті передбачає покарання у вигляді арешту на термін до трьох місяців, або до трьох років позбавлення або обмеження волі.