СБУ зірвала вербування української чиновниці "МГБ ЛНР"

21 листопада 23:55

Жінку незаконно затримали бойовики на КПВВ у Станиці Луганській, коли вона прямувала до окупованого обласного центру.

 

Українська контррозвідка запобігла спробу російських спецслужб завербувати чиновницю з Луганської області. Окупанти незаконно затримали керівницю структурного підрозділу однієї з обласних державних установ при проходженні КПВВ "Станиця Луганська" та намаггалися схилити її до роботи на так зване "МГБ ЛНР", повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

Бойовиків зацікавив доступ чиновниці до актуальної інформації про економічну та соціально-політичну ситуацію в Луганській області. Під час вербування, терористи чинили на жінку психологічний тиск, погрожуючи позбавити її можливості бачитися з родичами в окупованому Луганську. Жінка погодилася на співпрацю, і подальші інструкції мала отримати від куратора по телефону.

Після повернення з окупованої території жінка потрапила в поле зору української контррозвідки. Перевірка СБУ показала, що вона не збиралася коїти злочинів проти державної безпеки України.

"У черговий раз звертаємо увагу громадян на небезпеку поїздок на тимчасово окуповані території України. Адже незаконні затримання, залякування і тортури є звичними методами переконання для бойовиків. Будьте відповідальними та обережними, щоб не привертати зайвої уваги ворожих спецслужб. Нагадуємо, що державна зрада загрожує позбавленням волі строком до п'ятнадцяти років. У той же час, добровільне повідомлення про зв'язок з іноземною стороною та про отримане завдання звільняє від кримінальної відповідальності", - нагадали в СБУ.

У вересні колишнього співробітника "Укроборонпрому" засудили до дев'яти років позбавлення волі за держзраду і шпигунство на користь Росії. Обвинувачений визнав, що працював на Головне управління Міноборони Росії (колишнє Головне розвідувальне управління). За даними слідства, мешканець Запоріжжя був завербований російськими спецслужбами у 2014 році під час відвідування анексованого Криму. Контррозвідка СБУ задокументувала, що засуджений за грошову винагороду збирав інформацію про український військово-промисловий комплекс і суспільно-політичну обстановку в Запоріжжі. Інформацію він передавав через електронні канали зв'язку, а також безпосередньо кураторам під час візитів до Росії, Білорусі й анексованого Криму.