СБУ викрила екс-науковця на спробі продажу секретних оборонних відомостей

18 лютого 15:24

Інформація призначалась представникам іноземної спецслужби.

 

Контррозвідники Служби безпеки України затримали у Києві колишнього працівника науково-дослідного інституту, який намагався передати іноземній розвідці секретні оборонні розробки, повідомляє прес-служба СБУ.

За даними оперативників, науковця завербували представники спецслужби іншої держави. Про яку саме країну йдеться, в українській спецслужбі не повідомляють.

"За задумом "кураторів", за грошову винагороду чоловік мав передати таємні матеріали щодо радіовипромінювальних технологій, аналоги яких у світі відсутні", - йдеться у повідомлені.

Зловмисника затримали на одній з вулиць столиці під час спроби передачі секретних матеріалів. Йому оголошено підозру за статтею 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Санкція статті передбачає від десяти до п'ятнадцяти років позбавлення волі. Нині тривають слідчі дії.

Нагадаємо, у січні 2018 року правоохоронці затримали в аеропорту Бориспіль старшого наукового співробітника одного зі столичних науково-дослідних інститутів. Він намагався вивезти до Ірану секретну інформацію щодо проекта фрегата "Гетьман Сагайдачний".

Зловмиснику висунули обвинувачення за ч. 1 статті 333 (порушення встановленого порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю) ККУ.