СБУ відзвітувала про викриття багатомільярдної "схеми" податківців і айтішників

15 сiчня 20:55

За даними слідства, податківці сприяли висновку у "тінь" 500 млн гривень щомісяця.

 

Служба безпеки України проводить слідчі дії у посадових осіб Державної податкової служби у Києві та кількох областях. За даними слідства, податківці допомагали підприємцям виводити в тінь за 500 млн гривень щомісяця, повідомила прес-служба СБУ в середу, 15 січня.

Оперативники встановили, що співробітники ДПС вчиняли несанкціоновані дії зі службовою інформацією і надавали низці "конвертаційно-транзитних груп" можливість обходити систему оцінки ступеня ризиків та ухилятися від сплати податків в особливо великих розмірах.

Фігурантами кримінальної справи є співробітники Департаменту обслуговування платників податків та інформаційних технологій і Департаменту моніторингу ризикових операцій та доходів ДПС, податківці з Київської, Львівської, Миколаївської, Волинської та Донецької областей і Києва, а також власники IT-компанії. Згадане підприємство є розробником програмного забезпечення для Податкової. Слідство вважає, що розробники створили можливість для незаконного формування податкового кредиту з ПДВ для підприємств реального сектора економіки. Для цього використовувалися понад 300 фіктивних фірм, які шляхом проведення безтоварних операцій та підміни номенклатури товарів і послуг створювали податковий кредит для замовників.

За даними "Української правди", 15 січня СБУ провела обшуки у податківців в декількох областях, слідчі дії проводилися також у голови ДПС Сергія Верланова.

Однак його ренчниця Олена Дьоміна запевнила, що жодних слідчих дій у голови ДПС правоохоронці не проводили. А також назвала слідчі дії в департаментах Податкової "плановими" і запевнила, що вони проводяться "у повній співпраці з СБУ".

Напередодні Сергій Верланов відсторонив від виконання обов'язків керівництво Одеського обласного управління ДПС й ініціював службове розслідування. Ці кроки він зробив після того, як в. о. начальника Одеської Податкової оголосили підозру про дачу 25 тисяч доларів хабара співробітникові прокуратури.