СБУ та ЗСУ приведені у повну бойову готовність

26 листопада 06:20

Співробітники держбезпеки посилили контррозвідувальні заходи, армія перейшла у стан боєготовності "повний".

 

Служба безпеки України у рамках виконання рішення Ради національної безпеки і оборони після нападу російського флоту на українські кораблі привела в повну бойову готовність всіх своїх співробітників і посилила контррозвідувальні заходи щодо недопущення на території України провокацій спецслужб РФ, повідомила прес-служба відомства Facebook.

"Особовий склад СБУ приведено у повну бойову готовність. Посилено контррозвідувальні заходи для недопущення на території України інших провокацій спецслужб РФ та дестабілізації ситуації всередині країни", − наголошується у повідомленні.

Разом із СБУ у повну бойову готовність згідно з розпорядженням начальника Генерального штабу Віктора Муженка приведено усі підрозділи Збройних сил України.

"На підставі рішення Ради національної безпеки і оборони України про запровадження правового режиму воєнного стану, начальник Генерального штабу - Головнокомандувач Збройних Сил України віддав розпорядження щодо приведення з'єднань і частин ЗСУ у бойову готовність "повнаˮ, - інформувала прес-служба Міністерства оборони.

Раніше Військово-морських сил Збройних сил України підняли по тривозі у зв'язку з атакою російських прикордонників на українську корабельну групу і захопленням трьох українських кораблів. Всі українські бойові кораблі та судна виходять у море.

На засіданні РНБО в ніч на 26 листопада президент Петро Порошенко повідомив про наміри внести до Верховної Ради проект постанови про введення воєнного стану терміном на 60 діб у зв'язку з російською збройною агресією на Азові.

25 листопада російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України. Два судна в результаті обстрілу росіянами втратили хід. Поранення отримали шестеро українських моряків, 23 моряки потраили в полон.

Перед цим російський корабель протаранив рейдовий буксир "Яни Капу" ВМС ЗСУ, який у супроводі бронекатерів "Бердянськ" і "Нікополь" прямував з Одеси до Маріуполя.

Керченську протоку росіяни заблокували танкером з відключеною системою автоматичної ідентифікаційної.

Україна ініціювала екстрене засідання Ради Безпеки ООН у зв'язку з ситуацією в Азовському і Чорному морях, а президент Петро Порошенко скликав військовий кабінет. Рада національної безпеки й оборони має намір розглянути можливість введення воєнного стану.

Командування Військово-морських сил Збройних сил України підкреслює той факт, що про перехід повідомлялося заздалегідь, відповідно до норм міжнародного права щодо забезпечення безпеки судноплавства. У свою чергу в ФСБ Росії стверджують, що ніяких повідомлень не отримували, і пояснюють агресію нібито "захистом державного кордону".