СБУ провела 28 обшуків у шістьох областях країни, вилучила проросійську агітацію і боєприпаси

13 березня 20:10

У спецслужбі наголошують на тому, що на території України в інтересах держави-агресора працювали антиукраїнські центри.

 

Служба безпеки України у понеділок, 12 березня, провела 28 санкціонованих обшуків у різних регіонах України в межах реалізації оперативного плану щодо осіб, причетних до організації в країні антидержавницьких акцій, повідомляє прес-служба прокуратури АР Крим.

Обшуки проводилися у Дніпропетровській, Львівській, Херсонській, Миколаївській, Херсонській областях і Києві, за місцями проживання, роботи, тимчасового перебування та знаходження автотранспорту підозрюваних осіб.

"У ході вказаних обшуків здобуто докази вчинення протиправних дій в інтересах спецслужб сусідньої держави, які, після проходження процедури легалізації, дозволять здійснити публічне викриття спеціальних підривних акцій та інформаційних операцій проти Української держави. Зокрема, виявлено та вилучено агітаційні матеріали з підтримки анексії Криму, грошові кошти, документи, що містять інформацію з обмеженим доступом, заборонену продукцію, в тому числі гранати та патрони", - зазначили правоохоронці.

Процесуальні дії проводилися у межах кримінального провадження за ч. 3 статті 110, ч.1 статті 111 та ч. 1 статті 255 Кримінального кодексу України. За даними прокуратури, було "здійснено заходи з блокування підривної діяльності діючих на території України антиукраїнських центрів".

Керівника Центру визволення полонених "Офіцерський корпус" Володимира Рубана затримали на контрольному пункті в'їзду-виїзду "Майорське" у четвер, 8 березня. Під виглядом переселенця він намагався провезти на підконтрольну Україні територію партію зброї, захованої в меблях.

Затримання виявилося "не випадковим". Спеціальна операція з викриття Рубана тривала близько 9-10 місяців. На підтвердження СБУ оприлюднила доповідь, в якій продемонстрована антиукраїнська діяльність керівника Центру визволення полонених, починаючи з 2004 року.

Підозру Рубану оголосили за ч. 1 статті 263 КК (незаконне поводження зі зброєю), ч. 1 статті 14 (готування до злочину), ч. 3 статті 258 (терористичний акт). Зокрема, він підозрюється в підготовці теракту в урядовому кварталі, атаки на Верховну Раду і вбивства депутатів та інших державних діячів.

Шевченківський районний суд Києва підтримав вимоги прокурорів і обрав затриманому запобіжний захід у вигляді двох місяців тримання під вартою без права внесення застави.

За словами голови СБУ Василя Грицака, у справі про підготовку терактів будуть й інші фігуранти.

Докладніше читайте в матеріалі DT.UA "Мирний парламентер і підозрюваний "терорист": що відомо про арештованого Рубана?".