СБУ припинила діяльність створених ФСБ екстремістських угруповань "УПА" та "УНА"

29 березня 11:17

Під прикриттям "Української повстанської армії" та "Української національної армії" мали створити військові формування.

 

Служба безпеки України припинила діяльність екстремістського об'єднання, яким керували з території Росії. Угруповання мало дестабілізувати внутрішню ситуацію в Україні на фоні підвищення політичної активності населення під час виборчого процесу. Для цього необхідно було створити власні військові формування, повідомив прес-центр СБУ.

"Співробітники СБУ встановили, що угруповання координувалось громадянином США Рустамом Ташбаєвим, уродженцем РФ, колишнім курсантом Калінінградського вищого військово-морському училища, якого у 2015 році було видворено з України за підривну діяльність", - йдеться у повідомленні.

Зазначено, що російські спецслужби поставили учасникам об'єднання завдання створити власні військові формування, а саме "Українську повстанську армію" ("УПА"), яка мала дислокуватися за кордоном, та "Українську національну армію" ("УНА") з дислокацією в Україні.

За даними СБУ, процес створення "УНА" очолив українець Ю.Заболотний, якого неодноразово поліцейські затримували за незаконне зберігання зброї та пограбування. Також його притягали до кримінальної відповідальності через заклики до повалення конституційного ладу в Україні.

"Встановлено, що протягом тривалого часу Заболотний вів переговори щодо отримання грошової допомоги для проведення екстремістської діяльності з відомим агентом російських спецслужб М.Дульським", - додали в українській спецслужбі.

СБУ задокументовала, що під час оголошення воєнний стану в Україні керівники "УНА" налагодили збір інформації про місця дислокації та маршрути пересування підрозділів ЗСУ з метою вчинення диверсій та зриву мобілізації. Ініціаторами збору інформації були іноземні куратори угруповання.

"Російський слід в діяльності "УНА" підтвердився за результатами обшуків, проведених в учасників цієї екстремістської організації в Одесі, двоє з яких - громадяни Російської Федерації та невизнаної Придністровської народної республіки, а третій – громадянин України – уродженець Придністров'я. Зокрема правоохоронці вилучили засоби ураження та тисячу примірників газет, які містили заклики приєднуватись до діяльності "УНА", - зазначили в СБУ.

Загалом співробітники української спецслужби провели 16 обшуків, у результаті яких вилучили вогнепальну та холодну зброю, саморобні вибухові пристрої та гранати, вибухівку, військове спорядження, засоби зв'язку, а також внутрішні документи незаконного військового формування, які стосувалися його протиправної діяльності. Вилучені предмети підтверджують підготовку до повалення конституційного ладу та підготовки з цією метою терористичних актів членами "УНА".

"Усі спроби розхитати ситуацію в Україні, у тому числі під прикриттям патріотичних гасел, приречені на поразку. Служба безпеки України виконає свої завдання із забезпечення безпеки наших громадян під час виборів президента України", - зазначив голова СБУ Василь Грицак.

Нагадаємо, співробітники СБУ зафіксували потужну активізацію спецслужб РФ в українському інформаційному просторі напередодні виборів президента. Зокрема упродовж січня ‒ березня слідчі викрили та припинили протиправну діяльність близько 50 груп в соціальних мережах, які активно поширювали деструктивну інформацію на аудиторію понад півтора мільйона користувачів. До мережі входили жителі Київської, Одеської, Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської, Сумської та Чернігівської областей.