СБУ підозрює керівників державних шахт у привласненні півмільярда гривень

23 серпня 19:27

За даними слідства, посадовці заволоділи коштами, виділеними на оновлення обладнання шахт.

 

Служба безпеки України відзвітувала про викриття групи керівників державний шахт у привласненні понад 500 мільйонів гривень підприємств.

За даними слідства, посадові особи ПАТ "Лисичанськвугілля", ДП "Мирноградуголь", ДП "Шатха ім. Сургая", ДП "Первомайськвугілля" і ДП "Шахтоуправління Південнодонбаське №1" організували схему фіктивної закупівлі обладнання для шахт.

Керівництво шахт організовувало тендери із заздалегідь відомими переможцями - фірмами-прокладками, підконтрольними згаданим посадовцям. Цим компаніям у 2016-2019 роках було перераховано понад півмільярда гривень за шахтне обладнання. Згодом гроші перерозподілялися між учасниками "схеми", стверджують у СБУ.

Оперативники задокументували той факт, що оплаченого обладнання держшахти так і не отримали. А старе устаткування час від часу ремонтувалися для підтримки його в робочому стані.

Слідство посилається на висновки експертів, згідно з якими через дії керівництва знижувалася ефективність роботи підприємств, а життя і здоров'я співробітники піддавалися ризику.

Кримінальне провадження зареєстровано за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Про оголошення підозри комусь із фігурантів справи у СБУ не повідомили.

"Триває документування протиправної діяльності посадових осіб державних підприємств вугільної промисловості. Відбуваються обшуки і ряд інших слідчих дій для притягнення винних до кримінальної відповідальності", - йдеться в повідомленні, распростренном прес-службою відомства в п'ятницю, 23 серпня.

Як повідомлялося, СБУ повідомила посадовцю Міністерства оборони про підозру у привласненні 5 млн гривень ДП "Антонов" шляхом укладання фіктивних цивільно-правових угод.

За даними слідства, чиновник підписував підроблені сертифікати безпеки літаків, які прибували на підприємство для визначення технічного стану. Однак ці роботи не проводилися.