Сайдік закликав виконати Мінські домовленості до кінця року

28 липня 00:52

До осені від сторін конфлікту очікують прогресу у політичному врегулюванні.

 

Спецпредставник місії ОБСЄ в Тристоронньої контактної групи в Мінську Мартін Сайдік закликава сторони конфлікту виконати умови Мінських домовленостей до кінця року.

"Від нас чекають результатів восени. Ми вже продовжували дії Мінських угод наприкінці минулого року. Тому ми повинні прагнути здійснити угоди в цьому році", – повідомив Сайдик журналістам після чергового раунду переговорів у середу, 27 липня.

Нагадаємо, що перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявляла, що Україна виконала зобов'язання, передбачені Мінськими угодами, в частині надання особливого статусу Донбасу. Закон про особливий статус Донбасу не може вступити в силу до тих пір, поки на окупованих територіях знаходяться російські війська, техніка і найголовніше - кожен день стріляють. Ще не відпущені заручники, а місія ОБСЄ не має доступу на всю окуповану територію, підкреслювала вона.

Зазначимо, що згідно з Мінськими домовленостями, надання Донбасу "особливого статусу" передбачається за допомогою ухвалення змін до Конституції. У запропонованому президентом Петром Порошенком проекті є положення про те, що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом. (Як повідомляло DT.UA, сьогодні прийняття законів щодо ОРДЛО цікавлять Кремль більше, ніж конституційні зміни. За інформацією джерел, Москва готова піти на відстрочення конституційного процесу в Україні, але висуває свої умови).

Раніше повідомлялося, що лише 21% українців підтримують внесення до Конституції положенняпро те, що "особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом", тоді як 49,1% виступають проти.

Детальніше про виконання Мінських угод читайте у статті "Чи можливе життя поза Мінськом?" Віктора Котигоренка в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".