Сайдік назвав ініціаторів скасування економічної блокади ОРДЛО

06 червня 19:05

Пропозицію про скасування блокади підтримав представник РФ Гризлов.

 

Питання про скасування економічної блокади окупованих районів Донбасу було піднято на засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську 5 червня, не головою української делегації Леонідом Кучмою, а представниками ОРДЛО. Їх підтримав представник РФ Борис Гризлов, повідомив спецпредставник ОБСЄ в ТКГ Мартін Сайдік.

"Насправді під час спілкувань дискусії в ТКГ питання про зняття виключно самої блокади було піднято представниками ОРДО і ОРЛО, і підтримане в загальній формі російською стороною", - заявив Сайдік журналістам у Києві в четвер, 6 червня.

За словами спецпредставника ОБСЄ, Кучма вказала на необхідність взаємних кроків для відновлення економічно зв'язків. Зокрема, про скасування "зовнішнього управління" українськими підприємствами, експропрійованими у законних власників.

"Він особливо наголосив, що ця робота повинна бути взаємна, і він, зокрема, говорив про скасування так званого зовнішнього управління підприємствами, а також про низку інших заходів. Усі вони, зрозуміло, повинні реалізовуватися в правовому полі України", - пояснив Сайдик.

"Ми завжди виступали і виступаємо за те, щоб ця тенденція розриву всередині країни була не тільки припинена, але й відновлена ситуація, що передувала березню 2017 року", - резюмував спецпредставник ОБСЄ.

Як повідомлялося, на засіданні ТКГ в Мінську 5 червня сторони домовилися про розведенні сил і засобів у Станиці Луганській з 10 червня, а також обговорити 19 червня чергове угоду про припинення вогню.

Другий президент України Леонід Кучма, котрий повторно очолив групу українських переговорників, озвучив пропозицію зняття введеної в 2017 році економічної блокади ОРДЛО.

П'ятий президент України Петро Порошенко зажадав від чинного глави держави Володимира Зеленського роз'яснення позиції щодо зняття блокади і застеріг його від зради національних інтересів.

Генпрокурор Юрій Луценко підкреслив, що одностороннє зняття блокади українською стороною кваліфікуватисметья як фінансування тероризму.

Рішення про блокаду було прийнято РНБО в березні 2017 року у зв'язку з експропріацією підприємств в ОРДЛО у їх законних власників і виведенням з українського податкового поля.

Офіційній блокаді передувала блокада, організована народними депутатами Семеном Семенченком, Єгором Соболєвим і Володимиром Парасюком за підтримки ветеранів "Донбасу" та інших добровольчих підрозділів.

Детальніше про обставини прийняття рішення про офіційну торгову блокаду ОРДЛО читайте у статті Сергія Рахманіна "оГРАБЛІний президент" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".