САП оскаржила виправдовувальний вирок Труханову

31 липня 19:22

У справі "Краяна" бюджету Одеси завдано понад 90 мільйонів гривень збитків.

 

Спеціалізована антикорупційна прокуратура оскаржила вирок суду у справі про заволодіння бюджетними коштами у сумі понад 92 млн гривень при купівлі будівлі збанкрутілого заводу "Краян". На початку липня суд виправдав головного обвинуваченого у справі - мера Одеси Геннадія Труханова.

В апеляційній скарзі керівник САП Назар Холодницький наголошує на необхідності скасування необґрунтованого виправдувального вироку та постанові нового, який призначить обвинуваченим покарання, зазначене прокурорами у судових дебатах.

"Лишень аналізом змісту самого вироку встановлено достатньо підстав для його скасування (неповнота судового розгляду, невідповідність висновків суду фактичним обставинам, істотне порушення вимог кримінального процесуального закону)", - йдеться у повідомленні прес-служби САП.

Водночас у прокуратурі не виключають того, що після ознайомлення з вироком прокурорів, які займаються справою "Краяна", у ньому будуть знайдені й інші недоліки, які стануть підставою для внесення доповнень до апеляції.

"Слід зазначити, що суд у вироку навіть не прийняв рішення з приводу провадження щодо юридичної особи – ТОВ "Девелопмент Еліт", що є обов'язковим при ухваленні виправдувального вироку відповідно до ч. 4 ст. 374 КПК України", - наголошують у прокуратурі.

Виправдовувальний вирок Труханову та іншим одеським чиновникам в Антикорупційній прокуратурі пояснюють швидкістю, з якою розглядалася справа. Зокрема, у нарадчій кімнаті суд за три дні "оцінив" близько 100 томів доказів і написав понад 370 сторінок вироку, а анонс виходу суддів з кімнати з'явився вже вранці третього дня.

"Відкинувши ряд доказів сторони обвинувачення, іншій частині доказів оцінки у вироку не надано взагалі… Таким чином, форсований розгляд кримінального провадження дався взнаки, адже швидкість розгляду не означає його якості", - резюмується у повідомленні.

Нагадаємо, 27 травня САП погодила нове обвинувачення Труханову. Після перегляду обставин вчинення злочину, передбаченого ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України, суму збитків, завданих міському бюджету, було зменшено вдвічі: зі 185 до 92,6 млн гривень.

9 липня Малиновський районний суд Одеси визнав неприпустимими низку важливих доказів у справі "Краяна", зокрема, експертизу щодо вартості будівлі. Ввечері того самого дня суд виніс Труханову виправдовувальний вирок.

Докладніше про те, завдяки кому "розсипалася" справа одеського міського голови, читайте в матеріалі Ніни Перстньової "Оц-тоц первертоц – бабушка здорова" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".