САП і НАБУ долучили листування Онищенка із Кононенком та Березенком до справ на розслідуванні

17 травня 00:04

За словами джерела, отримане органами листування буде аналізуватися в ході розслідування.

 

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура долучили листування депутата Верховної Ради Олександра Онищенка (позафракційний) з депутатами Сергієм Березенко та Ігорем Кононенко (обидва - фракція "Блок Петра Порошенко") до основної справи про плівках, повідомляють Українські Новини з посиланням на власне джерело в антикорупційних органах.

"Листування долучене до першої справі, яка давно розслідується і стосується плівок Онищенко", - повідомив співрозмовник.

За його словами, листування буде аналізуватися в ході розслідування.

"Поки рано робити висновки", - зазначив він.

При цьому співрозмовник зазначив, що листування Онищенко дає зрозуміти, що її фігуранти могли "вирішувати" проблемні питання з НАБУ, здійснюючи певний тиск.

Потім матеріали були передані детективам Антикорупційного бюро, які розслідують кримінальне провадження щодо можливого підкупу депутатів Ради.

Нагадаємо, що Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що опубліковані у ЗМІ матеріали, більш відомі, як "листування Онищенко", мають стати предметом роботи Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Раніше в ЗМІ були опубліковані копії СМС, які, за словами журналістів, свідчать про широкомасштабну корупцію з боку оточення президента та низки політичних сил в парламенті. У відповідь фігуранти цих СМС, у тому числі Олександр Онищенко, заявили про їх недостовірність.

У квітні Олександр Онищенко оприлюднив частину аудіозапису "розмови з Порошенком", що стосується екс-міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського. За словами Онищенка, на зустрічі у січні 2016 року він доповідав гаранту про свою поїздку до Злочевського й обговорював пропозицію щодо укладення контрактів із НАК "Нафтогаз України" та іншими державними компаніями.

Прес-служба адміністрації президента України назвала "фейком" і відмовилася коментувати оприлюднений Онищенком запис. Своєю чергою НАБУ повідомило про готовність вивчити записи, зроблені депутатом-втікачем, якщо він надасть у розпорядження детективів їх оригінали.

Нагадаємо, Онищенко є підозрюваним у справі про розкрадання газу, видобутого за договорами про спільну діяльність із "Укргазвидобуванням". За версією слідства, із січня 2013 року по червень 2016-го члени злочинної організації незаконно заволоділи грошовими коштами в розмірі понад 1,6 млрд і завдали "Укргазвидобуванню" шкоди на суму понад 740 млн гривень.

Слідство встановило причетність до участі у "газовій схемі" 29 осіб. Сім з них, включно з Онищенком, знаходяться у розшуку, обвинувальні акти щодо 18 осіб скеровані до суду, стосовно семи осіб набув чинності обвинувальний вирок.