РПЦ назвала дискримінацією слова Порошенка про непотрібність російської церкви в Україні

08 листопада 12:54

Президент подібним висловлюванням все ж зміг змусити РПЦ здивуватися.

 

Слова президента України Петра Порошенка про те, що Російської православної церкви не має бути в Українській державі, на думку самої РПЦ, є дискримінацією за релігійною ознакою і можуть викликати массову еміграцію з України. Про це передає ТАСС, посилаючись на джерела в Російській православній церкві.

"Переважна більшість кліриків, єпископату та мирян мають українське громадянство, і заява про їх видворення є нічим не прикритим закликом до грубої дискримінації людей за релігійною ознакою, що має отримати однозначну оцінку з боку світового співтовариства. Думаю, що якщо всі громадяни України, які є прихожанами Української православної церкви, покинуть країну, прислухавшись до заклику Порошенка, то Україна припинить своє існування, оскільки там просто не залишиться людей", - заявило джерело агентства.

За його словами, більшість жителів України є прихожанами Української православної церкви Московського патріархату. У зв'язку із цим, за словами представника церкви, УПЦ МП нібито не можна називати ненаціональною.

"Позиція української влади заснована на вигаданих переконання, що Українська православна церква, очолювана митрополитом Онуфрієм, не є національною церквою України, легко спростовується наявними фактами. Прихожанами УПЦ, яка перебуває в єдності з патріархом Московським і всієї Русі Кирилом, є більшість віруючих українців, які знають і люблять свою культуру набагато більше, ніж багато представників державної влади", -додав представник РПЦ.

У той же час, голова Синодального відділу із взаємин церкви з суспільством і ЗМІ Володимир Легойда написав на своєму Telegram-каналі, що відповідні слова Порошенка змусили дивуватися РПЦ.

"Коли пан Порошенко каже, що Російської Православної Церкви нема чого робити в Україні, що він має на увазі? Кого? В Україні існує одна канонічна православна Церква. І називається вона - Українська Православна Церква. Її предстоятель, Блаженнійший митрополит Онуфрій, її духовенство і миряни - це громадяни України. Український президент їх має на увазі? Мільйони українських громадян?" - написав Легойда.

Зазначимо, що раніше представники Української православної церкви Київського патріархату заявляли, що після надання томосу про автокефалію Української православно церкви, варто перейменувати УПЦ МП на "Російську православну церкву в Україні". З відповідним проханням вони мають намір звернутися до Верховної Ради.

Нагадаємо, раніше Петро Порошенко згадав слова президента РФ Володимира Путіна про те, що Російська православна церква є таким же елементом російської політичної системи, як і її армія з ядерною зброєю. Після чого президент заявив, що в такому випадку російській православній церкві нічого робити в Україні, як і російської армії.

Як повідомлялося, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Української помісної православної церкви. На Фанарі заявили, що процес надання Томосу буде продовжений. Крім того, Синод визнав недійсними анафеми, які наклала Російська православна церква наклала на патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія.

У свою чергу Російська православна церква 15 жовтня офіційно оголосила про повне припинення євхаристичного спілкування з Константинопольським патріархатом. Таким чином, РПЦ виконала свою погрозу розриву з Константинополем у разі надання останнім автокефалії української церкви. Слідом про припинення відносин заявила Російська зарубіжна церква.

Докладніше читайте в статті Катерини Щоткіної "Томос: усі гарантії, крім української..." у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".