Розслідування кривавих подій на Майдані зупинилися через втечу підозрюваних

08 грудня 20:09

Лише справу проти екс-голови КМДА Олександра Попова передано до суду.

 

Розслідування більшості кримінальних справ за фактом кривавих злочинів, скоєних проти учасників Майдану, зупинене, тому що більшість підозрюваних втекли з країни.

Про це йдеться у листі голови антикорупційного комітету Верховної Ради Єгора Соболєва до голів парламентських фракцій, який опублікувала "Українська правда". Зокрема, у справі щодо незаконного скасування конституційної реформи жодних підозр нікому не було оголошено.

У справі про побиття студентів на Майдані Незалежністі 30 вересня 2013 року досудове розслідування зупинилося "у зв'язку з не встановленням місцезнаходження підозрюваних та оголошення їх у розшук".

Справа про побиття активістів на Банковій 1 грудня 2013 року теж не розслідується через втечу підозрюваних. З цієї ж причини слідчі не займаються справою про вбивство "Небесної сотні", прийняття "диктаторських законів, злочини найманих "тітушок" і невиправдане застосування спеціальних засобів посиленої дії. У справах про переслідування Автомайдану і вбивство чи поранення міліціонерів теж підозра нікому не оголошена. Єдина справа, яка дійшла до суду, це розслідування проти колишнього голови КМДА Олександра Попова.

Читайте також: Переслідування "автомайданівців" координувалися адміністрацією Януковича - ГПУ

Раніше директор з прав людини і спеціальний представник Ради Європи в Україні Крістос Джакомопулос в інтерв'ю "Дзеркалу тижня. Україна" попереджав, що світ засудить Україну, якщо вона не розслідує вбивства на Майдані і в Одесі. Він зауважив, що українському уряду в такому разі доведеться відповідати в ЄСПЛ за позовами жертв насилля.

Згодом в ГПУ заявили, що наказ про розгін Майдану в ніч побиття студентів дав особисто Віктор Янукович. Виконання цього доручення він поклав на тодішнього главу МВС Віталія Захарченка, а також секретаря РНБО Андрія Клюєва.

Раніше в жовтні генпрокурор Віктор Шокін заявив, що ГПУ досі не отримала доказів причетність Росії до розстрілів Євромайдана.

Розслідування вбивств на Майдані просуваються дуже повільно, що викликає невдоволення як в українському суспільстві, так і в Європі. Ще в листопаді 2014 року колишній генпрокурор Віталій Ярема в інтерв'ю ZN.UA пояснював, що саме "гальмує" розслідування вбивств на Майдані. За його словами,у період з 19 по 23 лютого практично у всіх правоохоронних структурах була знищена більша частина документації, що стосується їх діяльності щодо протидії протестних акцій. Були спалені, викрадені чи пошкоджені тисячі документів, одиниць техніки, баз даних.