Розшукуваний НАБУ екс-депутат Крючков вийшов з німецької в'язниці під заставу

18 травня 00:03

Гачків заплатив 100 тисяч євро, здав паспорта та зобов'язався не залишати межі Німеччини.

 

Колишній народний депутат від "Блоку Юлії Тимошенко" Дмитро Крючков, екстрадиції якого домагається Національне антикорупційне бюро, вийшов під заставу з німецької тюрми. НАБУ підозрює Крючкова у розкраданні коштів ПАТ "Запоріжжяобленерго", передає Deutsche Welle.

У прокуратурі Мюнхена повідомили, що Крючков вийшов із в'язниці Мюнхен-Штадельгайм, заплативши 100 тисяч євро застави, здавши паспорта і зобов'язавшись не залишати межі Німеччини.

За інформацією видання, німецька прокуратура отримала від української сторони всі необхідні для екстрадиції Крючкова документи і незабаром передасть їх до суду.

Адвокат екс-депутата Ульріх Цигерт заявив, що захист ще не ознайомилася з обґрунтуванням запиту й оскаржуватиме видачу підзахисного українському правосуддю. Адвокат наполягає, що його клієнт не був посадовою особою компанії, в розкраданні коштів якій його підозрюють, а лише одним з її клієнтів.

"Обґрунтування, яке Україна надала до ордера на арешт, сповнене суперечностей і не має сенсу. Це не аідпадає під жодні положення німецького кримінального законодавства", - підкреслив захисник Крючкова.

Як повідомлялося, колишнього члена парламентської фракції "Блоку Юлії Тимошенко" Дмитра Крючкова, який з 2017 року перебуває у розшуку, в квітні затримали в Німеччині. Його підозрюють у привласненні 346 мільйонів гривень ПАТ "Запоріжжяобленерго", 60% акцій якого належить державі.

На початку січня 2016 року детективи НАБУ почали розслідування у справі про привласнення майна "Запоріжжяобленерго" в особливо великих розмірах. За даними ЗМІ, міноритарними акціонерами "Запоріжжяобленерго" були групи, близькі до Костянтина Григоришина, Ігора Коломойського і братів Григорія та Ігора Суркісів.

Головою правління "Енергомережі" є колишній депутат Дмитро Крючков, якого учасники ринку неофіційно пов'язують з віце-президентом УЄФА Григорієм Суркісом, представники якого входили до керівних органів компанії "Енергомережа". Раніше повідомлялося, що Крючкову висунуто підозру, і він оголошений у розшук.

Також давні зв'язки з Суркісом має і Дмитро Фірташ, який кілька років спонсорував київське "Динамо" після розриву контракту динамівців з "ПриватБанком" Ігоря Коломойського.