Розшифровкою записів "чорних скриньок" літака "МАУ" займатиметься Франція

11 сiчня 12:02

Ірану не вистачає необхідної технології для розшифровки.

 

Записи з бортового самописця літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", який збили іранські військові, відправлять для розшифровки до Франції. Про це заявив глава відділу розслідування подій Організації цивільної авіації Ірану Хасан Резайефар, пише "Укрінформ" з посиланням на IRNA.

"Записи "чорної скриньки" українського авіалайнера, який зазнав аварії поблизу Тегерана у середу, будуть відправлені до Франції", - йдеться у повідомленні.

За його словами, Іран використовував усі свої засоби для вивчення вмісту "чорної скриньки", однак країні не вистачає необхідної технології для її розшифровки. Саме тому бортовий самописець буде відправлений до Франції.

Іран попросив Канаду, Францію і США доставити своє програмне і апаратне забезпечення для розшифровки "чорної скриньки", однак, як заявили в Тегерані, вони ніби не відгукнулися на пропозицію.

Сьогодні Іран заявив, що він помилково збив український лайнер. Ще в п'ятницю Іран заперечував, що випустив ракету по літаку, і звинувачував західні уряди у "психологічній війні". Президент країни Хассан Роухані висловив жаль з приводу трагічної події.

Читайте також: Іранське ТБ показало "чорні скриньки" з українського "Боїнга"

Уранці 8 січня в Ірані розбився літак "Міжнародних авіаліній України", який летів з Тегерана до Києва. В авіакатастрофі загинуло 11 громадян України – двоє пасажирів і дев'ятеро членів екіпажу. Крім українців на борту літака перебували громадяни Ірану, Канади, Німеччини, Великої Британії, Швеції та Афганістану: всього 176 людей.

В Ірані причиною авіакатастрофи пасажирського лайнера називали загоряння двигуна. Однак, за даними Пентагону, іранці помилково збили український літак. Цієї ж версії дотримувалися Дональд Трамп. Її достовірність підтвердив канадський прем'єр Джастін Трюдо, прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон і генсек НАТО Єнс Столтенберг.

У "МАУ" повідомили, що літак Boeing 737-800 NG, який розбився в Тегерані, пройшов останнє планове технічне обслуговування 6 січня 2020 року.

Україна направила до Тегерану групу фахівців для участі у розслідуванні спільно з іранською стороною.

Про страту іранського генерала, катастрофу українського "Боїнга" та наслідки для України читайте в матеріалі Сергія Немирича "Жвавий жах 2020".