Розкрадання оборонки: НАБУ завершило внутрішнє розслідування

23 квiтня 14:53

Остаточне рішення має винести Дисциплінарна рада.

 

В Національному антикорупційному бюро завершили внутрішнє розслідування щодо можливої причетності співробітників НАБУ до розкрадань оборонного сектору, про що йшлося в матеріалі Лесі Іванової з команди BIHUS.INFO, повідомила прес-служба Нацбюро. Остаточне рішення щодо фігурантів журналістського розслідування винесе Дисциплінарна комісія.

"Управління внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України (далі - УВК) завершило розслідування фактів можливих неправомірних дій працівників НАБУ, відомості про які містить листування, оприлюднене в сюжеті програми. Висновки розслідування надані Дисциплінарній комісії, яка прийматиме рішення щодо наявності в діях співробітника НАБУ складу дисциплінарного проступку", - йдеться у повідомленні.

Зазначено, що розслідування почалося 5 березня за ініціативи першого заступника директора НАБУ. Окрім того, про результати службового розслідування мають проінформувати Державне бюро розслідувань та Національне агентство з питань запобігання корупції.

23 квітня Державне бюро розслідувань прийшло з обшуком в НАБУ у рамках кримінального провадження щодо можливих зловживань Нацбюро під час слідства у справі поставок далекомірів на Харківський бронетанковий завод, до яких може бути причетний син колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони Ігор Гладковський.

14 березня директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник відсторонив від посади двох детективів, згаданих у журналістському розслідуванні Лесі Іванової. Пізніше в НАБУ повідомили, що Ситник відсторонив третього фігуранта журналістського розслідування.

Нагадаємо, що розслідування проекту Bihus.Info було присвячено масштабним розкраданням в "Укроборонпромі", до яких причетні посадові особи, наближені до президента Петра Порошенка. Зокрема, вже звільнений перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський, його син Ігор з бізнес-партнерами Віталієм Жуковим і Андрієм Рогозою, а також нинішній голова "Укроборонопрому" Павло Букін. Зазначимо, що голову "Укроборонпрому", а також трьох з п'яти членів наглядової ради концерну, призначає президент.

У заключній частині розслідування Лесі Іванової повідомлялося про те, що правоохоронним органам було відомо про махінації із закупівлями підприємств "Укроборонпрому". Протягом декількох років підприємці Жуков і Рогоза платили правоохоронцям хабара за те, щоб розслідування "спускали на гальмах".

"Дзеркало тижня. Україна" неодноразово публікувало матеріали про корупцію і масштабні зловживання в оборонному секторі. Детальніше читайте в статтях Дмитра Менделєєва "Мародери країни відрубаних рук" та "Оборонка: хто першим дістанеться "фінішу"?".