Розкол абсолютно невигідний ПЦУ і Вселенському патріарху — оглядач

19 травня 10:52

Греки принципово тримають дистанцію і демонстративно ні в що не втручаються.

 

Тактика єпископату ПЦУ заслуговує похвали. Авторитет патріарха Філарета зведений нанівець витончено, мінімальними засобами - "один із єпископів", не більше того. Двадцять п'ять років Москва боролася з авторитетом "розкольника номер один", але нічого кращого, ніж демонізувати й таким чином лише зміцнити харизму патріарха, не придумала. Втім, може, насправді й не хотіла, - демонізований патріарх та розкол в українській церкві Москві завжди були вигідні.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Катерина Щоткіна. На її думку, розкол абсолютно невигідний ПЦУ і Вселенському патріарху, чия репутація тепер залежить від успіху митрополита Київського.

"І вони з норовливим патріархом поки що впорюються значно краще, ніж Москва. Втім, греки принципово тримають дистанцію й демонстративно ні в що не втручаються. Вони поки що навіть не претендують на виконання угоди, підписаної патріархом Варфоломієм і президентом Порошенком, - питання ставропігій зависнуло в повітрі. Тільки того дня, коли в патріарха був запланований "зліт", а митрополит Епіфаній перебував із робочим візитом у Маріуполі, туди приїхав один з екзархів Вселенсього патріарха архієпископ Даниїл. За офіційною версією, морально підтримати", - зазначає оглядач.

Детальніше про "гру" Філарета читайте в статті Катерини Щоткіної "Святіший камінгаут" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".