Російський суд засудив Гриба до шести років колонії

22 березня 10:21

Українець після оголошення вироку оголосив голодування.

 

Північно-Кавказький окружний військовий суд визнав українського політв'язня Павла Гриба "винним у закликах до тероризму і схиляння до теракту". Українця засудили до шести років позбавлення волі в колонії загального режиму, повідомляє у п'ятницю, 22 березня, агентство "ТАСС".

Раніше під час дебатів сторін російські прокурори просили суд призначити 20-річному громадянину України "покарання" у вигляді шести років позбавлення волі.

Як повідомляє видання "Громадське", Павло після оголошення вироку оголосив голодування. Причиною такого рішення він назвав недопуск до нього лікарів та українського омбудсмена Людмили Денісової, і взагалі "в зв'язку з тим, що таке робиться".

Нагадаємо, 24 серпня 2017 року на території Білорусі зник 19-річний громадянин України Павло Гриб. Він виїхав у Гомель для зустрічі з росіянкою, з якою познайомився в соцмережах. Про зникнення сина заявив відставний офіцер Державної прикордонної служби України, військовий капелан Ігор Гриб.

За невстановлених обставин Гриба вивезли на територію Росії, де відправили у СІЗО Краснодара за звинуваченням у нібито організації теракту в школі в Сочі. Суд заарештував його на два місяця, пізніше термін утримання під вартою неодноразово продовжували.

Російські слідчі стверджують, що з березня по травень 2017-го, перебуваючи в Україні, Гриб листувався в інтернеті зі старшокласницею із Сочі та нібито "переконував дівчину закласти виготовлений заздалегідь саморобний вибуховий пристрій і привести його в дію на випускному вечорі в одній зі шкіл".

Павло Гриб має інвалідність і змушений постійно приймати підтримуючі препарати.