Російські тюремники погрожують Клиху переведенням до камери з "буйними" в'язнями – правозахисниця

17 червня 21:41

Політв'язень збожеволів від тортур у катівнях ФСБ.

 

Адміністрація Верхньоуральський в'язниці загрожує громадянину України Станіславові Клиху, засудженому в РФ за сфабрикованим звинуваченням, переведенням до камери з вороже налаштованими ув'язненими, якщо він не відмовиться від голодування. Українським журналістам повідомила про це член "Уральської правозахисної групи" Тетяна Щур. За словами російської правозахисниці, під тиском тюремників політв'язень почав уживати їжу.

"Є інформація про стан здоров'я Клыха від його адвоката і консула, який його постійно відвідує. Голодування не сталося, оскільки, за словами Станіслава, його попередила адміністрація в'язниці: якщо він це зробить, до нього застосують такі заходи, як переселення в камеру з недружніми засудженими", - розповіла Щур у коментарі телеканалу ZIK у понеділок, 17 червня.

Правозахисниця уточнила, що в сусідній із Клихом камері тривалий час тримали засуджених чеченців.

"У цілому адміністрація в'язниці нейтрально ставиться до незаконно засудженому... Станіслав їсть, але обмежено", - додала вона.

Щур констатувала, що психічне здоров'я Клиха не покращилося. Він відбуває термін в одиночній камері, кілька разів його поміщали до психіатричної лікарні Челябінська.

"Тому що п'ять років перебуває в одиночній камері після тортур, а також періодично його переселяють у психіатричну лікарню. Тому все дуже погано", - зазначила правозахисниця.

Нагадаємо, 26 травня 2016 року Верховний суд Чечні визнав Миколу Карпюка та Станіслава Клиха винними в участі в бойових діях на території республіки у 1994-1996 роках і засудив їх до 22,5 і 20 років позбавлення волі відповідно.

Обидва не визнали свою провину і заявили, що були незаконно затримані, а визнання російські слідчі отримали від них тортурами. Микола Карпюк говорив про тортури в російському СІЗО електричним струмом, голками під нігті та забороною спати цілодобово.

Після винесення вироку Клиха етапували до Верхньоуральської в'язниці в Челябінській області, а Карпюка – до Володимирського централу.

Детальніше про "чеченську" справу, яку сфабрикували українцям слідчі органи РФ читайте у статті Анастасії Станко "Перші полонені гібридної війни" для "Дзеркала тижня. Україна".